АКТУЕЛНО:

Ковић: Резолуција о Сребреници је поновни покушај злоупотребе историје

Историчар Милош Ковић је оцијенио, поводом приједлога нове резолуције о Сребреници у америчком Конгресу, да је на дјелу поновљени покушај САД и других западних сила да историјску истину злоупотријебе и искористе као политичко оруђе.

„Према њиховим интерпретацијама великог отаџбинског рата у БиХ, вредне су само муслиманске жртве. Злочини који су починиле муслиманске и хрватске оружане снаге над Србима за њих једноставн не постоје“, рекао је Ковић.

Он је рекао за „Вечерње новости“ да није спорно признавање ратног злочина, али је веома спорно називање Сребренице геноцидом, калкулација бројем жртава и изнад свега прећуткивање злочина муслиманских оружаних снага над српским цивилима.

Ковић је истакао да историју не пишу конгреси нити скупштине, већ историчари на основу извора, улажући напор да у тумачењу прошлости буду објективни и непристрасни.

„Нама је потребна историјска истина, а не резолуције ове или оне скупштине, укључујући Скупштину Србије, која се по овом питању већ обрукала /доношењем 2010. године Декларацију о осуди злочина у Сребреници/“, рекао је Ковић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелкоивћ рекао је да ће се Србија и даље суочавати са оваквим нападима, јер ће лобисти који раде за њене политичке опоненте у региону наставити да користе лажи.

Он је рекао да је Запад у једном моменту гурао лаж о Сребреници због својих интереса, али да је то питање у међувремену изгубило на значају на Западу, мада ће се политичке елите Албанаца, Хрвата и Бошњака трудити да та лаж увијек „тиња“.

„И даље ћемо се суочавати са притисцима такве врсте, али треба да развијемо `колективни имунитет` у односу на ту лаж и да хладно дајемо контрааргументе“, рекао је Анђелковић.

Шеф клуба СНСД у парламенту БиХ Сњежана Бурсаћ рекла је за „Новости“ да ниједна резолуција нити пресуда не могу да промијене историјску истину, а ради будућности и стварног помирења треба учинити све да се она открије и правилно валоризује.

Она је рекла да се догађаји у Сребреници и цијелом региону морају посматрати цјеловито и објективно, уважавајући све жртве и одајући им дужан пијетет.

„Сва друга настојања могу да нас само одведу на колосијек политике којој у тој ствари није мјесто“, рекла је Бурсаћева.

Шеф Српског клуба у парламенту БиХ Ненад Стевандић је рекао да би Бошњацима било боље да улажу у суживот и помирење са Србима, умјесто што одмажу и финансирају пројекте који су Србима неприхватљиви, јер намећу колективну кривицу.

„Плашим се да зато у БиХ нема шансе за постизање било каквог консензуса“, рекао је Стевандић.

Лист пише да је приједлог нове резолуције о догађајима у Сребреници, чији су формални предлагачи троје конгресмена из редова америчких демократа, нови удар на Београд и Бањалуку, иза којег не стоје само политички фактори из САД, већ и регионални опоненти Србије.

Циљ је да се ослаби позиција Србије, њене везе са Републиком Српском, а постојање саме Српске оспори, тако што би се прогласила геноцидном творевином.

Приједлог резолуције је достављен Представничком дому америчког Конгреса на усвајању, а представила га је 13. јула конгресменка из редова демократа стара 85 година, бивша медицинска сестра Еди Бернис Џонсон, копредсједавајућа босанском кокусу у Конгресу.

Документ носи назив „резолуција о осуди геноцида и других злочина над Бошњацима, које су српске снаге починиле у Сребреници у јулу 1995“, а садржи низ неистина и фалсификата и произвољних оцјена.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар