Креативно ћоше у Осијеку

СКД „Просвјета“ из Осијека уз књижевну и музичку однедавно је богатија и за ликовну секцију под називом „Креативно ћоше“.

На првој ликовној радионици, која је 19. фебруара одржана у службеним просторијама пододбора СКД „Просвјета“ , окупило се петанестак заинтересованих. Водитељка секције Наташа Вукадиновић присутнима је изнела своје богато и разнолико искуство у креативном изражавању у различитим ликовним техникама. Саслушавши предлоге, жеље и склоности присутних истакла је шта ће се све радити на радионицама које ће се одржавати једном месечно.

На првој радионици израђиване су птице од папира техником познатој као оригами. Ова техника није изабрана случајно јер традиционална техника пресавијања папира, за коју се не зна када је тачно настала, уз своје уметничке вредности има и ону везану уз развој деце. Ликовна секција окупља све узрасте, али акценат је стављен на децу, и с разлогом, јер иако на прву оригами изгледа тек као техника којом се плошни папир претвара у модуларни облик, она је много више од тога. Доказ тога је и честа употреба оригамија у дечјим вртићима.

Ово јапанско умеће истиче се као важан алат у развоју низа способности. Због свог тока настајања облика, оригами подстиче развој концентрације, пажње и фине моторике, а управо је комплетан развој фине моторике од кључног значаја за усвајање вештине писања што је довољан разлог да се на овај сегмент дечјег развоја обрати посебна пажња.

Извор: срби.ХР

Нема коментара

Напишите коментар