КРИВОКАПИЋ: Нико не може да каже да је Србија непријатељска држава Црној Гори

Нико не може да каже да је Србија непријатељска држава Црној Гори, поручује лидер победничке коалиције „За будућност Црне Горе„ Здравко Кривокапић након узавреле атмосфере и тзв. патриотског скупа присталица ДПС-а у Подгорици.

„Очекујем да ће после формирања нове владе, без обзира на политику подјела коју је до сада водила владајућа ДПС, односи Србије и Црне Горе у будућности бити потпуно природни и пријатељски“, каже Кривокапић за Танјуг и подсећа да „сви у Црној Гори имају пријатеље, рођаке и кумове у Србији“.

Он је тако прокоментарисао поруке које су се могле чути на скупу у недељу, попут: „не дамо државу“ и „није ово Србија“.

На питање шта је довело до толике мржње према Србији и Србима, која се могла осетити на скупу у Подгорици, Кривокапић каже да је креатор такве политике управо онај ко је до сада владао.

То је непримерено и то хоћемо да исправимо и заједно са свима створимо добросуседски однос, нагласио је лидер најјаче опозиционе коалиције:

„То мора да буде на узајамној сарадњи и поштовању и да нико никога не угрожава, као и да свима буде јасно да не постоји ни пројекат „велике Србије“, нити „велике Албаније“, који се може десити на простору Црне Горе“.

Када је реч о Закону о слободи вероисповести, каже да ће бити преиспитани сви дискриминаторски закони, а међу првима биће преуређен и доведен на меру коју заслужује управо тај закон.

„Постоји шест закона, који су сви дискриминаторски и ми ћемо вјероватно у том једном пакету мјера доћи до онога што је однос закона и устава и закона и заинтересованих страна, а не као сада да закон буде диктат који неко мора да спроводи. Закон треба да буде урађен тако да представља најбоље рјешење за све заинтересоване стране“, рекао је Кривокапић.

По питању Косова и Метохије, каже да се опозиција у раније дефинисаним принципима обавезала да ће поштовати све међународно преузете обавезе:

„Нас радује то што је предсједник Србије Вучић потписао пред предсједником САД споразум о сарадњи. То је вероватно једна релаксација за све друге, па и за Црну Гору, која ће поштовати све то што су се договорили“, рекао је он.

Каже да би за Црну Гору формирање експертске владе у овом тренутку било најбоље решење и да такву владу види као „владу спаса“ у Црној Гори.

Такође, очекује да ће носилац листе „Црно на бијело“ Дритан Абазовић одолети свим притисцима којима је изложен последњих дана, као и да ће нова влада бити формирана за око месец дана.

„Колико га познајем лично, мислим да је то човјек који ће на своја плећа понети и већа оптерећења, него што је ово сада. Наравно, не служи никоме на част да врши притисак на било кога, јер ту се не ради о притиску на појединца, него притиску који би могао да поремети вољу грађана“ , навео је Кривокапић.

Скуп у недељу у Подгорици Кривокапић види као последње трзаје актуелног режима и примећује да су поруке на том скупу биле непримерене:

„Оне су непримјерене бар у том дијелу Црне Горе коју ја знам и каква је реакција појединих људи, јер су то више биле поруке мржње, него поруке које треба да спасу било кога“.

То што се понављају избори у Петњици, истиче, само показује да неко купује време, али, уверен је, то не може да утиче на резултат, који је, истиче, чист као суза.

„Реално је очекивати да би можда 21. септембар био тренутак када би било оптимално дефинисати парламент и после тога ће ствари кренути својим током, тако да ће за око мјесец дана бити све јасно по питању формирања владе“, навео је он.

Кривокапић наводи да коалиција „За будућност Црне Горе“ има интензивну комуникацију са осталим опозиционим листама и да ће јавности врло брзо бити позната многа решења:

„Тешко је сада прејудицирати било које рјешење, али је извјесно да желимо да најбољи људи буду на одговарајућим мјестима, како би Црној Гори преокренули, не курс, не у спољној политици, него у унутрашњој, и окренули се раду и економији и животу свих грађана Црне Горе“.

Кривокапић је поручио да су све мањинске партије добродошле у нову владу, јер она неће бити пројекат који се прави из једне кухиње, већ пројекат за опште добро Црне Горе.

„Желимо све њих да видимо у тој побједничкој констелацији, која је сада извјеснија него што је била одмах дан послије избора. Јер смо били скептични, поготово они који знају како може доћи до злоупотреба везаних за прелетаче, који су евидентни у Црној Гори од 1994, па до посљедњег случаја на локалу у Будви 2020“ .

Поручио је свим грађанима и потенцијалним прелетачима да се ту не ради о личном интересу и да то није лична издаја него велеиздаја и да ће сви то препознати.

Упитан да ли очекује да би председник Мило Ђукановић могао можда својим овлашћењима да „пролонгира“ избор нове владе и како би опозициони блок у том случају реаговао, Кривокапић каже да је тај сценарио већ виђен у Црној Гори 2001. и истиче да се овог пута не ради о томе шта жели „господин Ђукановић“ већ о томе да је народ исказао свој глас подршке опозицији, без обзира на све нерегуларне услове избора“.

Поручио је и да ће опозиција знати своју победу да брани свим демократским средствима.

Али, нећемо то радити прозивањем било каквих патриота и претњама паљењем Подгорице, закључио је Здравко Кривокапић.

Извор: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар