Кровна организација Срба у Хрватској прославила свој дан

У Борову је јуче обележен дан Заједничког већа општина Вуковар.

У Борову је 23. маја одржана свечана седница поводом Дана Заједничког већа општина. Била је ово прилика да се укаже на активности ове организације, али и на значај који Заједничко веће општина има од његовог оснивања до данас.

– Заједничко веће општина је настало као кровна институција која води рачуна о образовној и културној аутономији Срба на овом подручју и пре свега, из тих разлога, је изузетно значајна за опстанак српског народа на овом подручју, очување културног, верског, националног и језичког идентитета. Наравно, ми усмеравамо и обликујемо политику развоја српске заједнице у српским општинама и то је нешта што је од изворних циљева Заједничког већа општина и самог споразума о оснивању – истакао је председник Заједничког већа општина Дејан Дракулић.

Као и у целокупном случају када је српски народ у Хрватској у питању где су још увек нерешена многобројна питања и статуси након ратних деведесетих година прошлог века, тако је и случај са Заједничким већем општина које још увек нема рагулисан свој статус с обзиром на значај који има за српски народ на овом простору.

– Статус Заједничког већа општина је у неку руку незадовољавајући, регистровани смо као удружење грађана које може да три човека оснују и организују. То је једна посебна институција и идеја је била да се кроз један одређени период након поступка мирне реинтеграције та права додатно развију и обликују и да институција добије свој правни облик. Међутим, и дан-данас је ЗВО удружење грађана, са једне стране то је за нас заиста неприхватљиво, а са друге је олакшавајуће с обзиром да финансирање ЗВО-а није регулисано на адекватан начин и финансирамо се средствима из државног буџета, према пројектима па се на тај начин можемо финасирати и из других извора – нагласио је Дракулић.

Наступ Музичко оперско театарске организације

„Србија ће увек бити уз свој народ”

На свечаној седници присутнима су се обратили и директор Канцеларије за људска права и права националних мањина Владе Републике Хрватске Ален Тахири, саветник српског председника Владе Милоша Вучевића Предраг Рајић, те представник Српског народног већа Борис Милошевић.

– Сарадња Владе Републике Хрватске и Заједничког већа општина кроз последња два оперативна програма је изузетна и на високом нивоу. Бројни пројекти који су финансирани овде на овом подручју су финансирани из државног прорачуна, а на добробит свих грађана, у духу једног плуралистичког друштва и једног друштва толеранције како би сви грађани Републике Хрватске, а посебно припадници српске националне мањине могли остварити она основна културна и људска права. Убеђен сам да ћемо наставити да радимо и у будућности кроз неке нове оперативне програме, али и кроз програме које ради Канцеларија за људска права и права националних мањина како би могли помоћи већима и удружењима националних мањина – рекао је Ален Тахири.

– Значај Заједничког већа општина је евидентан јер ко год дође овде и обиђе институције видеће колико је значајно постојање ЗВО-а за Србе који живе у овом делу Хрватске пре свега када је реч о њиховим културним правима, о правима очувања сопственог идентитета, школовању на свом језику и писму. То су вредности на којима почива Европска унија и на томе треба инсистирати, а држава Србија ће увек бити ту уз свој народ, ма где он живео, да га помаже финансијски, саветодавно и на сваки други начин како би могао да опстане на овим просторима и како би могао да очува сопствени идентитет. У то нико не траба да сумња и ми смо решени да увек у законским оквирима помажемо Србе који овде живе и сматрамо да је јачање српске заједнице на овом простору нешто добро и за српско-хрватске односе – истакао је Предраг Рајић.

Добитник плакете Миле Радовић

Традиционално, Заједничко веће општина овим поводом доделило је и признања заслужним појединцима и организацијама. Благодарнице су добиле фирме Креативни центар из Београда и Универзал из Новог Сада, плакета је додељена председнику СКД „Просвјета” Мили Радовићу, док је повеља ЗВО-а уручена Вуковарском српском певачком друштву „Јавор”. Свечаност обележавања Дана Заједничког већа општина почела је одавањем почасти првом председнику ЗВО-а Милошу Војновићу на вуковарском градском гробљу, а завршена је концертом српске рок групе „Кербер” у Борову.

Пише: Срђан Секулић

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар