АКТУЕЛНО:

Крушебрдци обиљежили крсну славу села Крушево Брдо у општини Котор Варош

На Младу недјељу, дана 31.05.2020. године, на чувеном Зборишту у Крушеву Брду његови мештани али и људи који су поријеклом из овог мјеста, а сада живе у Републици Србији, Словенији, Аустрији и другим земљама, традиционално су обиљежили крсну славу села. Сеоска Масла везана је за земљорадњу, а сам обичај обиљежавања стар је колико и само Крушево Брдо.

Овогодишња Масла почела је летњом молитвом, након које је услиједио ручак, шаргије и такмичење у спортским дисциплинама скок у даљ и бацање камена с рамена. Обиљежавању Масла присуствовало је око 200 људи, а посебан допринос дало је Завичајно удружење “Крушево Брдо“ из Ђурђева које је на челу са предсједником Јерком Марићем организовало одлазак на обиљежавање славе свог родног мјеста. Јерко Марић се захвалио свим домаћинима који су изнијели сопру и изразио наду да ће се и слиједеће године дружити у још већем броју. Колико се завичај воли, а љубав према њему негује, показују мештани Крушева Брда али и они који су поријеклом из тог места које никакви догађаји не могу да спрече да мисле на свој завичај.

Помоћ и подршку у организовању овог догађаја у Крушевом Брду пружило је руководство општине Котор Варош и Мјесне заједнице Крушево Брдо. Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је заједно са својим сарадницима био гост на овогодишњем обиљежавању Масла у Крушевом Брду.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар