Кучи дочекали митрополита Амфилохија и владику Јоаникија тробојком од 70 метара

Мошти Светог Арсенија, насљедника Светог Саве, први пут након 164 године стигле су у Куче. Свету литургију служили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Кучи су дочекали митрополита Амфилохија и епископа Јоаникија великом тробојком дугачком преко 70 метара.

Митрополит Амфилохије казао је да се данашњи празника Спасовдан не зове тако случајно, јер све што је Бог рекао од Адама и Еве до светих пророка и што је Господ говорио светим мученицима, била је припрема јављања њега као Спаситеља и спасења човјека и свијета.

Он се посебно осврнуо на данашњи догађај, јер су у Куче први пут након 164 године из манастира Ждребаоник стигле мошти Светог Арсенија, другог архиепископа српског и насљедника Светог Саве.

Митрополит је подсјетио да је Свети Сава оставио као свога замјеника у Жичи Светог оца Арсенија, изабравши га између свих осталих монаха, преноси “Ин4с“.

– Свети Арсеније је заиста наставио дјело Светог Саве у нашем народу – казао је Амфилохије и такође подсјетио да је он и први који је пренио сједиште архиепископије Жичке и тако започео Пећку патријаршију.

– Године 1266. се упокојио и био епископ 30 година. Чудеса су се догађала на његовим моштима. Остало је предање да је на његов ћивот пчела направила пчелињак – казао је митрополит.

Говорећи о томе како су мошти Светог Арсенија кроз вијекове често биле премјештане на простору Србије и Црне Горе, митрополит је подсјетио и да су између осталог такође биле и у Кучима на Медуну до 1856.

– Велика трагедија и похара Куча која се догодила, била је и похара моштију Светога Арсенија – казао је митрополит и додао да су оне након тога пренесене у манастир Ждребаоник у Бјелопавлићима.

– Дај Боже да од Куча науче сви Црногорци и да се поново сви упутимо правим путем којим су наши преци ишли кроз вијекове. И да Свети Арсеније помири Куче послије похаре 1856. године са осталима Црногорцима – казао је митрополит Амфилохије.

Он је додао да се данас нажалост преко оних који владају Црном Гором, повампирује дух богоубилачки и братоубилачки.

– Они који поричу Светога Саву, поричу и Светога Арсенија. Они обезбожени и обескоријењени покушавају да стварају сатанске заједнице. Да граде будућност на расколима, похарама и мржњи, а не на исцјељењу злога и опакога духа – упозорио је Амфилохије и казао да ће се мошти вратити у Ждребаоник, а да ће претходно бити кратко и у Храму Христовог васкрсења у Подгорици.

На крају бесједе он је закључио да је долазак Светога Арсенија од огромног значаја и за Куче, али и за све нас.

– Нека господ Благослови Куче – казао је митрополит.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар