Скинуте још две ћириличне табле у Вуковару

Након укидања Уреда (канцеларије) државне управе, у Вуковару су ових дана скинуте и две двописмене табле са ове институције. Ћирилица је у Вуковару данас видљива само на једном месту.

Масовни протести и разбијање двојезичних табли на државним установама у Вуковару били су 2013. године главна вест готово свих регионалних медија. Права која српска заједница има према Уставном закону о правима националних мањима ни данас нису до краја испоштована, а Уставни суд и Град Вуковар годинама пребацују лоптицу око права на употребу језика и писма у граду у којем Срби према попису из 2011. године чине 34,87 одсто од укупног броја становника.

На неким државним институцијама након разбијања двојезичних никада нису враћене никакве табле. Таква је ситуација са Државним заводом за запошљавање и Заводом за пензионо осигурање. На полицији је табла више пута враћана и поново разбијана и сада већ неколико година на Полицијској управи вуковарско-сремској не постоји никакво обележје. Постоје и институције које су након скидања ћириличних вратиле табле које су само на латиници, попут вуковарског Центра за социјалну скрб.

Након што су одустали од разбијања, протестанти против ћирилице су у наредним годинама прелепљивали двописмене табле са мотивом хрватске заставе на оним државним установама које су те табле враћале. Те налепнице на неким институцијама никад нису скинуте те и даље стоје на згради општинског и жупанијског суда, као и на згради општинског и жупанијског тужилаштва.

Ћирилица је данас видљива само у луци

Ћирилично писмо је у граду Вуковару последњих година било видљиво само на два места, на царини у Вуковарској луци и у Канцеларији (уреду) државне управе где су налепнице скидане, а ћирилична табла је стајала упркос бројним оштећењима насталих приликом покушаја скидања или прелепљивања. На овом месту биле су заправо две двописмене табле од којих је једна означавала саму институцију док је друга означавала Матичну службу унутар Канцеларије државне управе.

Ове две табле скинуте су управо ових дана.

Разлог за њихово скидање био је административне природе јер су од првог јануара ове године у Хрватској престале да постоје жупанијске канцеларије државне управе, а све послове које су обављали преузеле су жупаније. Зграда Вуковарско-сремске жупаније и бивша Канцеларија државне управе налазе се наслоњене једна поред друге и сада је, новим државним уређењем, све постало Жупанија која сама раније никад није поставила ћириличне табле на улазу у своју зграду.

Једино преостало место са видљивом ћириличном таблом данас је оно на подручју међународног граничног прелаза у вуковарској луци.

Вест преузета са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар