Кустурица: Не бих дао ни педаљ Косова, то је највећа пљачка у 20. вијеку

– Мора да се одвоји моја лична идеја и политика, ја им не бих дао ни педаљ, то је највећа пљачка у 20. вијеку, али пошто ми имамо много мотива који нас враћају у будућност, имамо много мотива да вејрујемо да је Косово била цивилизацијска тачка, што можемо да детектујемо преко ископина – рекао је редитељ Емир Кустурица, јавља Радио-телевизија Војводине.

– Пошто то није наше зашто нам га отимају? Губимо постројења, струју коју смо ми производили. Имамо ситуацију гдје они имају личне карте, границе, царине, тај посао је одавно обављен, али постоји и Резолуција 1244 и нада да власт неће признати Косово и дати им столицу у УН – додао је Кустурица.

Србија је у 20. вијеку и раније почела да реагује, каже Кустурица и додаје да смо послије устанка усвојили тробојку и тада произвели – Прву српску револуцију.

– Двјеста година касније, ми једини имамо тробојку и остајемо вјерни празничењу онога из Француске револуције – слобода, једнакост, братство. Прва држава на Балкану је Србија и нису џабе долазили Хрвати да се диве тој држави, јер нису имали своју. Зашто бисмо ми заборавили своју историју, не да је користимо против некога, него да је знамо – каже Кустурица.

Кустурица сматра и да су Србима, Руси увијек били савезници, што не значи да су увијек и били пријатељи.

– 1876. када је ослобођена Србија, нама је дошло хиљаду Руса који су нам помогли. Савезништво западњака се у Првом свјетском рату показало као тешко, када нам је био потребан кредит Британци су нас уцијенили давањем Македоније Бугарима, онда је Клемансо схватио да је требало пробити Солунски фронт. Руси су нам увијек били савезници, што не значи да су нам увијек били пријатељи – наводи Кустурица.

Никад нисам био против Запада, наглашава Кустурица, и додаје, да на Мокрој гори покушава да примијени све оно што је тамо научио.

– Важно је бити свој, а та цијена је висока, ово што ја кажем нема политичку димензију него историјску – истакао је Кустурица, преноси Ин4с.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар