АКТУЕЛНО:

Личани нису заборављени ни у овој невољи

Заменица начелнице општине Грачац Рајка Рађеновић и председник месног одбора у Србу Небојша Рађеновић обишли су социјално најугроженија домаћинства на подручју ове општине и уручили СНВ-ове пакете хране и хигијенских потрепштина.

У протеклих неколико дана, од када су на снази задате мере сигурности због опасности од ширења вируса Корона, представници локалних власти из редова српске националне мањине редовно обилазе најугроженија домаћинства у свим општинама широм Хрватске. Циљ је првенствено да нико не остане без лекова и најосновнијих животних намирница, али и да знају да ни у овој ситуацији нису сами, поручује заменица начелнице Грачаца Рајка Рађеновић.

– У  кратком року обишли смо двадесетак села са Грачачке стране и околине Срба, од Брувањског Рудопоља, Томингаја, Дерингаја, Брувна, Личке Калдрме и Тишковца до Граба, Велике Попине и Нетеке. Потрудили смо се да пакети које је обезбедило Српско Народно Веће из Загреба, стигну до свих људи којима је такав вид помоћи у овом тренутку неопходан. Ради се углавном о рањивим групама, о старијој и самачкој популацији, али и онима средње животне доби који имају тешко здравствено стање. Сви они су најчешће или без примања или живе од социјалне помоћи. Чак и они који имају остварене пензије, јер и те пензије су у висини социјалних примања. Ми смо, за подручје наше општине, добили око седамдесет пакета са прехрамбеним артиклима и хигијенским потрепштинама. Све пакете смо испоручили, и сада чекамо наредну испоруку за она села до којих нисмо стигли. У наредних десетак дана план је да обиђемо све оне који су у потреби и тада ћемо имати прецизан податак о свим корисницима – појашњава Рађеновић.

На излоацију навикли и без вируса

До појединих корисника, и у најбољим условима, тешко је доћи. Аутомобил се, у таквим ситуацијама, мора заменити пешачењем, али најбитније је, каже, да људи знају да нису заборављени иако су на изолацију навикли и без вируса.

Бака Смиља Шево навикла је на самоћу па јој је жива реч значила и више од намирница које ће јој, свакако, добро доћи.

– Тим људима је свакако тешко. Они најчешће живе сами, изоловани у својим селима где је људи мало или их готово нема. Сада су додатно оптерећени недоласком деце, страхом за њих, страхом повезаним за све што се дешава. Брину да не остану без лекова, како ће се чути са својима ако им се испразни батерија на телефону, хоће ли остати без бона за доплату телефона, али и да ли ће бити још земљотреса у Загребу. То је све нормално, свакодневно стање људи који само слушају информације, а немају с ким о томе да причају. Зато им сам наш долазак буде као мелем на рану – прича Рађеновић.

Ипак, захваљујући Црвеном крсту, волонтерима, геронто домаћицама, али и медицинским сестрама које свакодневно путују из Доњег Лапца, сви су снабдевени са лековима и свим што им је, са те стране, потребно. Немамо, за сада, никаквих приговора, и морам рећи да са свима имамо добру комуникацију и координацију на терену – закључује Рађеновић.

Људи се окренули пролећним радовима

Иако захвални на бризи и пажњи, која им је на овај начин указана, људи се све више окрећу неким својим пословима како би им и ово време што пре прошло. Зима лагано напушта и крајеве Лике па, бар они који су у могућности, крећу у прве пролећне радове.

– Сада је време првих пролећних радова, саде се баште, уређују окућнице, па већина гледа да што више буде вани. У почетку је, бар се мени чини, било више страха због ове ситуације. Но, како су вести увек лоше и све се своде на исто, људи су се заситили тога па траже начин како да се нечим другим позабаве. Обавезе које им долазе са новим годишњим добом, само ће им помоћи да се ослободе тог стреса. Једина ствар која многима представља кочницу, узевши у обзир ова погранична села у којима људи живе, јесу те електронске пропуснице до којих многи, чак ни они којима заиста требају, немају могућност доћи. Не треба заборавити у каквим крајевима живимо и да народ овде није баш толико савремено едукован – искрено ће месни одборник из Срба Небојша Рађеновић.

У наредним данима, како кажу Рајка и Небојша, обићи ће и села у која још нису стигли те доставити пакете хране како нико не би оскудевао у ономе што је, и у ово време, свима најпотребније.

Преузето са: СРБИ.hr

 

Нема коментара

Напишите коментар