Лички дани у Пригревици: Одржан округли сто на тему „Положај Срба у региону“

Завичајно удружење Срба из Лике „Личко огњиште“ из Пригревице 22. и 23. новембра организовало је „Личке дане“ у Пригревици. Првог дана манифестације, у петак 22. новембрa у Спомен библиотеци одржан је округли сто на тему „Положај Срба у региону“ на коме је говорио предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Миодраг Линта.

У осам држава региона, гдје је српски народ аутохтон, живи близу 2.000.000 Срба, од тога највише у Републици Српској. У Словенији живи 60.000, али се процјењује да би могло бити и близу 100.000 Срба. У Федерацији БиХ је живјело прије рата око 600.000 Срба када се узму у обзир и Југословени и неопредјељени а по попису из 2013. године има их свега 56.000. У Хрватској је прије рата живјело 581.000 Срба, а када узмемо у обзир Југословене и непоредјељене живјело их је преко 700.000 а попису из 2011. године било их је 186.000. У Црној Гори према попису из 2011. године Срба је било близу 200.000, иако је та бројка значајно већа, у Македонији 40.000 Срба, али неке процјене говоре да их има преко 100.000.  У Мађарској и Румунији Срба живи око 20.000 а у Албанији има више десетина хиљада.

– Једино је положај Срба задовољавајући у Мађарској и Румунији, али тамо их и нема много. У осталим државама региона Срби се налазе у тешком положају јер тамошње власти воде политику дискриминације. Најтеже је у Федерацији БиХ и Хрватској, као и Црној Гори. политика. У Словенији која је чланица Европске уније Србима, као највећој етничкој групацији послије Словенаца,  није признат статус националне мањине а Мађарима и Талијанима јесте – рекао је Линта.

Линта је истакао да , према анализи, Републици Српској одузете 83 надлежности, међу којима су,  војска, индиректни порези, тужилаштво, судство…

– Постоји Савјет за спровођење мира који чине представници 55 држава, гдје главну ријеч воде Америка, Енглеска… Они су на својој конференцији у Бону 1997. године дали Високом представнику, који је требало да помогне у имплементацији Дејтонског споразума, овлаштења апсолутног монарха. Добио је мандат да може да доноси амандмане на устав, да доноси и мијења законе, смјењује највише државне функционере, смјењује и именује судије и тужиоце и др. Тако је 1999. године Високи представник смијенио предсједника Републике Српске Николу Поплашена а 2004. године Мирка Шаровића.

Доласком Предсједника Додика на власт, високи представник није више користио Бонска овлаштења тако да у том смислу нема отвореног кршења Дејстонског споразума, али постоји тенденција Бошњака да се створи унитарна и централизована БиХ што је био стратешки циљ Алије Изетбеговића.

– Република Српска се бори да врати бар дио надлежности. Сада је правосуђе у надлежности БиХ, које је етнички мотивисано и има за циљ да суди Србима, да амнестира злочине против српског народа са циљем да се оправда бесмислена и лажна теза која се промовише у Загребу и у Сарајеву да су Срби агресори и злочинци – рекао је Линта.

Линта је навео да је веома важно да држава Србија схвати озбиљност лажних митова о Сребреници и Вуковару.

Линта је нагласио  да је лаж да су Срби започели рат у Вуковару, и подсјетио да је Фрањо Туђман након доласка на власт формирао паравојну формацију Збор народне гарде.  Његов главни човјек у Вуковару је био убица и ратни злочинац Томислав Мерчеп.

– Већ у фебруару 1991. године у Вуковару је организован састанак гдје долази Мерчепов партнер из Осијека ратни злочинац Бранимир Главаш  гдје је договорено да је потребно етнички очистити Србе из Вуковара и околине. Већ у марту 1992. године у селу Богдановци Мерчеп и остали су формирали паравојну формацију  гдје је већини подијељено оружје. У априлу имате тадашњег министра одбране Шушка, затим Шекса и Вукојевића који пуцају из ручног бацача на Борово село. До тада ниједан Србин није испалио ниједан метак. По подацима Удружења погинулих и несталих лица који се зове „Против заборава“ до почетка оружаних сукоба у Вуковару убијено је преко 120 српских цивила – нагласио је Линта.

Како би се догађаји из времена 90-тих година расвијетлили и да би коначно дошло до истине и урадио попис српских жртава Линта сматра да је потребно  формирати Центар за истраживање рата и ратних злочина.

Линта се осврнуо и на геноцид који је српски народ доживио у НДХ. Он је подсјетио на изјаву оснивача Института за Јасеновац у Њујорку Бери Литучија који је рекао да разоткривање истине о геноциду над Србима у Хрватској у Другом свјетском рату Срби морају да схвате као питање националне безбедности. Он је објаснио  да истина о страдању Срба од усташа није сакривана не би нам се догодиле све несреће у ратовима деведесетих, укључујући и прогон народа из Хрватске и с Косова.

Линта је посебно нагласио да се морамо борити да се сва српска стратишта на подручју БиХ и Хрватске из времена НДХ и деведесетих година обиљеже, да се ставе спомен плоче, споменици, да се организују екскурзије и да се посјећују та мјеста.

– Он је подсјетио да је Хрватска 2013.  године формирала Меморијални центар Домовинског рата у Вуковару који има задатак да шири лажи о грађанском рату и да учврсти лажни Вуковарски мит у Хрватској.  Сви ученици осмих разреда посјећују Меморијални центар, просјечно око 40.000 ученика годишње,

–  Линта је истакао да питање Срба у региону треба дефинисати као једно од најважнијих државних и националних питања. У том погледу он је поновио свој приједлог да треба основати посебну државну институцију тј. Министарство за Србе у региону које биу се свакодневно бавило рјешавањем бројних проблема нашег народа (борба имовинска и стечена права, борба за српски језик и ћирилицу, економски разво…). Поред тога треба да се формирају тимови врхунских правника који би бесплатно пружали правне савјете и помагали нашем народу у писању поднесака и др.

У паузама округлог стола наступила је Женска пјевачка група КУД-а „Пригревица“ из Пригревице.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар