АКТУЕЛНО:

Бећковић: Губитак српских великана дезоријентисао је српски народ

Голгота и губитак таквих људи попут великог српског правника, историчара, књижевника и политичара Слободана Јовановића, које је немогуће побројити, нагрдила је, обесхрабрила, распаметила и дезоријентисала српски народ, изјавио је писац Матија Бећковић.

– Када неко умре, нема пречег посла него да се сахрани. А, у нашој земљи већ готово читав век су толики несахрањени мртваци. Као што ни грађански рат, који се зове и братоубилачки, још не престаје у Србији /и Црној Гори/, упркос чињеници да нема ниједне куће ни породице која није била на обе стране – рекао је Бећковић у интервјуу за Вечерње новости.

Те стране су, навео је он, временом замјењивале мјеста и „попуњавале редове“ тако што су поражени прелазили на страну побједника, а побједник није био нико.

– Важно је да се међусобно бију да виде ко је бољи и да „клање по закланом грлу“ не престаје – навео је Бећковић.

Он је истакао да је судбина Слободана Јовановића, чију 150. годишњицу рођења обиљежава САНУ, најпогоднија за одговор на питање која је цијена и који је пут Србије.

Бећковић је подсјетио да су Јовановића највећи ауторитети називали једним од најкрупнијих имена цјелокупне српске културе, а осуђен је у Србији као злочинац и слуга окупатора, мада је Други свјетски рат провео у Лондону, престоници савезничке борбе против фашизма.

– Судбина Слободана Јовановића је симбол сјече кнезова која није била само 1804., него и 1944., а није сасвим престала до данашњег дана. Голгота и губитак таквих људи које је немогуће побројити, нагрдила је, обесхрабрила, распаметила и дезоријентисала српски народ. Хоћемо ли икад дочекати да чујемо високу и спасавајућу ријеч која би нас подигла увис и извела из понора? – рекао је Бећковић.

Текст преузет са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар