АКТУЕЛНО:

У Пригревици одржано традиционално Личко вече

Након одржаног округлог стола на тему положаја Срба у региону 22.11. у Библиотеци у Пригревици на којој је говорио предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, у ресторану „Пригревица одржан  је културно забавни програм -„Личко вече“ на коме је наступио  „Браво бенд“ и Ранко Станић- Џими.

Прво се присутним гостима обратио домаћин предсједник Удружења Личана Личко огњиште Недељко Дошен. Поздравио је све госте и позвао предсједника општине Апатин да се обрати присутнима.

Предсједник општине Апатин Милан Шкрбић навео је да и поред здравствених проблема није желио да пропусти Личко вече, на којем је редован гост сваке године.

– Важно је да се окупљамо и на тај начин се присјећамо нашег народа и предака. Никада не смијемо заборавити нашу историју, наша страдања,  како нам се она не би поновила – рекао је Шкрбић и у свом обраћању поздравио Миодрага Линту и навео да му сви Крајишници морају помоћи у његовој борби.

Личкој вечери је присуствовао и предсједник Одбора за дијасшору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

– Као Кордунаш и Крајишник међу вама се осјећам као свој на своме. Циљ ових скупова и јесте да јачамо наше везе и радимо на културном и духовном  јединству српског народа. Морамо да чувамо наш српски језик и наше писмо ћирилицу, да поштујемо своју цркву и славу , обичаје и традицију што ви и радите сваке године – рекао је Линта и истакао да сав труд на очувању вјере, традиције, језика и писма није довољан ако се међусобно не поштујемо и  опраштамо једни другима.

Линта је позвао на јединство и слогу и да више не слушамо префиксе босански Срби, македонски Срби, хрватски Срби.

– Сви смо ми Срби, припадамо једном народу и нећемо никакве подјеле међу нама – нагласио је Линта што је испраћено великим аплаузом.

Поред бенда који је забављао госте наступила је и Личка пјевачка група Никола Тесла из Бачког Брестовца, као и Женска пјевачка група КУД-а Пригревица.

Личани и њихови гости забављали су се до раних јутарњих часова.

Наредни дан, 23.11. у Клубу „Рајко Чуле“ отворена је изложба слика са мотивима Лике, Пригревице и Војводине.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар