уклањања рушевина српских кућа у Госпићу

Линта апелује на министра Дачића да тражи од Хрватске обуставу уклањања рушевина српских кућа у Госпићу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта апелује још једном на министра спољних послова Ивицу Дачића да тражи од Хрватске да власти Града Госпића обуставе процес уклањања рушевина опљачканих, запаљених и минираних српских кућа током 1991. године и касније о трошку њихових власника који сада живе у Србији или у трећим државама.

Некадашњи становници Госпића сматрају да је прије уклањања рушевина потребно наћи рјешење у виду обнове или правичне новчане накнаде. Oн напомиње да је преко 150 некадашњих становника Госпића потписало Петицију којом се од министра Дачића тражи да њихов проблем покуша да ријеши у дијалогу са хрватским властима. Петиција са потписима је предана за министра Дачића у писарници Министарства спољних послова прије скоро мјесец дана, тачније 27. јула ове године.

Линта истиче да је у претходном периоду велики број прогнаних Срба из Госпића и других хрватских општина и градова примио рјешења у којима се од њих тражи да уклоне рушевине о сопственом трошку. У рјешењима даље стоји јасна пријетња, да ако то сами не учине, да ће Град Госпић ангажовати треће лице да уклони рушевине о трошку власника.

Линта посебно наглашава да прогнани Срби, који су под бруталним притисцима и пријетњама напустили своје куће, веома тешко доживљавају наведени дискриминаторски поступак власти Града Госпића. Уклањање рушевина хоће да наплате оне снаге које су у суштини опљачкале, запалиле и минирале њихове куће током 1991. године и касније. Овај неправедни и неморални поступак власти Града Госпића за прогнане Србе је понижавајући.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар