Линта: Одлагање Трећег фестивала ојкача у Петрињи још један доказ фашизације Хрватскe

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да одлагање одржавања Трећег фестивала ојкача у Петрињи представља још један у низу доказа фашизације Хрватске.

Пола милиона хрватских ветерана су, уз Католичку цркву и политичке странке десне орјентације, главни носиоци јавног ширења усташлука и мржње према свему што је српско. Хрватски ветерани су и у случају Петриње показали да су стварна власт у Хрватској јер су претњама и протестима створили атмосферу страха и несигурности код потенцијалних учесника фестивала. Један од разлога захтјева хрватских ветерана за забраном одржавања фестивала јесте чињеница да је организатор фестивала Српско културно друштво „Просвјета“. Надлежне институције у Хрватској ни овај пут нису реаговале што је још једна потврда да су само обичан сервис ветеранске популације и да због тога отворено крше сопствени Устав, законе и међународне стандарде.

Линта подсјећа да је Хрватска још 2010. године успјела да ојкање стави на УНЕСКО листу угрожене нематеријалне културне баштине јер је тобоже њихова што је очигледна неистина. Све релеватне чињенице показују да је ојкача, чији су творци крајишки Срби, саставни дио српске културне баштине коју хрватска држава настоји да отме и украде. Линта истиче да је позитивно што је ојкача званично уписана у први Национални регистар за нематеријално културно насљеђе Србије. Oн апелује на наше Министарство културе и информисања да ојкачу, као једно од приоритета, предложи на листу УНЕСКА као српску културну баштину.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар