Линта: Пензионери из Хрватске и БиХ да не плаћају партиципацију на здравствене услуге

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи од Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) да велики број пензионера који примају пензије из Хрватске, Босне и Херцеговине и других држава буду ослобођени плаћања партиципације на здравствене услуге ако им је пензија мања од минималне зараде у Србији. Плаћања партиципације на здравствене услуге ослобођене су социјално угрожене категорије, као и сви грађани и чланови њихових породица чији мјесечни приходи не прелазе минималну мјесечну зараду. Нажалост, плаћања партиципације нису ослобођени инострани пензионери иако значајан дио њих имају пензију мању од минималне пензије у Србији.

Линта истиче да, према РФЗО, здравствене услуге за које је предвиђено плаћање партиципације су нпр. прегледи код изабраног љекара, љекови за које се плаћа фиксна партиципација од 50 динара, лабораторијске анализе, рехабилитација, процентуално учешће у цени имплантата, медицинско-техничких помагала и др. Минимална мјесечна зарада је прошле године била 22.600 динара а од почетка ове године износи 24.800 динара

Линта наводи примјер жене Зоре Катић која прима пензију из Хрватске у висини од свега 4.500 динара. Зори Катић је у филијали РФЗО у Сремској Митровици, гдје живи, речено да нема право да буде ослобођења партиципације, јер је она инострани пензионер и поред изузетно мале мјесечне пензије. Ради се о жени која је тежак болесник и која мјесечно пије седам- осам љекова, иде на више прегледа и код изабраног лекара и код специјалиста и често ради лабараторијске анализе. Трошкови плаћања партиципације здравствених услуга за Зору Катић износе више од 1.000 динара мјесечно што је око ¼ њене пензије.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар