Линта: Неправедне и несхватљиве одлуке српских судова да признају хрватске пресуде

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује дубоко неправедном и несхватљивом рјешење Вишег суда у Београду којим се признаје хрватска пресуда и налаже избјеглици Марији К. из Задра да плати трошкове судског поступка од 2.500 евра који је изгубила у Хрватској. Поред тога, Марија К. мора да плати ангажовање адвоката и извршитеља. Марија К. је изгубила два судска поступка у Задру. Први, када је нелегалном станару  хрватске националности морала да исплати више од 10.000 евра колико је он тобоже уложио у њену кућу за вријеме док је у њој живио  више од 10 година на незаконит начин. Други, када је тужила нелегалног станара који је систематски опљачкао њену кућу прије исељења.

Такође, Линта оцјењује дубоко неправедном и несхватљивом одлуку  Привредног суда у Београду да призна хрватску пресуду и наложи принудну наплату судских трошкова од 150.000 евра српском предузећу „Младост турист“.  Ово предузеће мора да плати наведени износ за поступак који је изгубио у Хрватској тражећи натраг свој хотел у Башкој води.

Линта истиче да пријети велика опасност да ће протјерани Срби и  друга српска предузећа која су имала имовину у Хрватској, а воде поступке пред хрватским правосуђем, морати да исто плате велике износе за судске трошкове, ако српски судови буду наставили да доносе овако неправедне и несхватљиве пресуде. Јасно је као дан да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији цементирања етничког чишћења Срба и легализације отимачиње имовине протјераних Срба, других оштећених грађана из Србије и српских предузећа.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар