Линта: Хрватска википедија фабрику смрти Јасеновац представила као сабирни и радни центар

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као срамну али и очекивану одлуку хрватске википедије да највећу фабрику смрти на Балкану у Другом свјетском рату Јасеновац представи као сабирни и радни центар једним у низу доказа рехабилитације НДХ и усташког покрета у Хрватској. Већина Хрвата и многе хрватске институције сматрају да је нацифашистичка НДХ била права хрватска држава која се борила против српског хегемонизма и великосрпке идеологије а да су усташе хрватски хероји, мученции и шехиди а не фашистичко смеће и звијери у људском облику.

Према Линти у Хрватској је постало нормално да режисер Јаков Седлар, који је 2016. године урадио профашистички филм о Јасеновцу као радном логору, добије прошле године награду града Загреба за позориште и филм. Тог истог фашисту Седлара је ректор загребачког универзитета Дамир Борас именовао за свог специјалног савјета за културу.

Линта сматра да Србија треба да изгради Меморијални центар жртава геноцида с циљем да шири истину да су усташе у НДХ починили злочин геноцида, да је злочин геноцида почињен над Србима, Јеврејима и Ромима и да је почињен бестијалним и окрутним масовним убијањем

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар