Безочне лажи

Линта: Безочне лажи Пленковића и Јандроковића поводом обиљежавања злочиначке акције „Олуја“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као безочне лажи изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића да је државничка мудрост Фрање Туђмана допринијела не само ослобађању окупираних територија Хрватске већ и да је акција „Олуја спречила нову Сребреницу у Бихаћу, као и да су хрватски бранитељи дали живот и здравље у одбрани од  великосрпског режима Слободана Милошевића.

Линта оцјењује као безочне лажи и изјаве предсједника Хрватског сабора Гордана Јандроковића да  је акцијом „Олуја“, која је била тобоже легитимна ослободилачка акција, ослобођења окупирана територија и сломљен сан о Великој Србији, као и да је Хрватска према Србији води политику добросусједских односа.

Линта истиче да се добро зна да је режим Фрање Туђмана заједно са усташком емиграцијом осмислио концепт стварања етнички чисте хрватске државе по узору на злогласну НДХ. Главни елеменат те политке био је насилно и трајно протјеривање Срба из хрватских градова и крајишког подручја. То је било могуће само масовним чињењем злочина према српским цивилима и ратним заробљеницима, планским минирањем преко 10.000 српских кућа и локала и насилним избацивањем Срба из станова у низу хрватских градова, као и систематским пљачкањем и уништавањем српске имовине на крајишком подручју током и послије низа хрватских злочиначких акција од 1991. године па закључно са Олујом.  Првостепеном пресудом Хашког трибунала из 2011. године на 1.400 страна убједљиво је доказано да је Олуја била удружени злочиначки подухват и највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата. Нажалост, политика двоструких стандарда западних сила гурнула је наведене чињенице под тепих и одлучујуће допринијела учвршћивању проусташких ставова код већине хрватских политичара и  хрватског народа

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар