Линта честитао Дан Републике – Српска је трајна и неспорна

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта честита руководству и грађанима Републике Српске државни празник Дан Републике Српске – 9 јануар и жели мир, благостање и успјех. Република Српска је настала у миру, слободном и демократском вољом српског народа као одговор на прегласавање и кршење Устава СР БиХ од стране муслиманских и хрватских представника. Бројне чињенице говоре да окидач за рат није било формирање Републике Српске него нелегални референдум и међународно признање БиХ од стране појединих држава запада.
Линта истиче да је Република Српска одбрањена у одбрамбено-отаџбинском рату. Због тога се морамо са захвалношћу и поносом сјећати бораца који су положили своје животе за одбрану Републике Српске, али и свих оних који су учестовали у њеној одбрани. Такође, важно је нагласити да Босна и Херцеговина као држава постоји од 1995. године, што јасно говори да је Република Српска старија од БиХ као државе. Република Српска је трајна и неспорна правна и политичка заједница која је поврђена Дејтонским споразумом и о њеној будућности могу одлучивати само њени грађани.
Линта смарта да је од стратешког значаја да се у наредном периоду настави даљи развој и јачање свеобухватних односа између Србије и Републике Српске на економском, саобраћајном, енергетском, научном, културном, просвјетном, туристичком, спортском и сваком другом плану. Србија ће увијек стајати иза Републике Српске и активно је помагати кроз конкретне пројекте у свим областима друштвеног живота како је то чинила у претходном периоду. Посебно је важно да се Република Српска стално развија и јача и да буде мјесто слободе и благостања за српски народ и све њене грађане који је признају и поштују.

У Београду, 9. јануар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар