АКТУЕЛНО:

Линта честитао Новаку нa oсвојеном Вимблдону и апеловао да више не навија за Хрватску          

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта честита Новаку Ђоковићу освојену титулу Вимблдона и освајање 13. Гренд слем титуле. Новак је још једном показао да је велики шампион и прави је примјер да врхунских резултата нема без напорног рада, храбрости и стрпљења. Линта апелује на Новака да више не даје јавне изјаве и објављује поруке на друштвеним мрежама да навија за Хрватску чији играчи заједно са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китарoвић пјевају пјесме проусташког пјевача Марка Перковића Томпсона који пјева о клању Срба и који своје коценрте почиње са усташким поздравом „За дом спремни“. Под тим поздравом за вријеме НДХ на најсвирепије начине је убијено више стотина хиљада Срба, Рома и Јевреја. Новак Ђоковић би требало да зна да су фудбалери Хрватске четири утакмице за редом на Свјетском првенству у Русији играли у резервним црним дресовима који неодољиво подсјећају на усташке униформе из НДХ. Важно је нагласити да је те резервне црне дресове предложио бивши репрезентативац Хрватске Јосип Шимунић који је постао посебно популаран у Хрватској када је 2013. године, послије утакмице баража Хрватске са Исландом, заједно са 30.000 Хрвата на Максимиру узвикивао усташки поздрав „За дом спремни“. У питању је најдиректније мијешање спорта и политике и злоупотреба хрватских играча у сврху промоције усташтва што се у Хрватској представља као љубав према домовини.

Линта истиче да Хрватска још увијек није званично осудила злочин геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ кроз доношење Декларације у Хрватском сабору, нити је то учинила Католичка црква у Хрватској и БиХ. Хрватска још увијек није донијела закон којим се забрањује и кажњава коришћење усташког поздрава „За дом спремни“ који се слободно користи на спортским утакмицама, концертима, у грбу ХОС-а као дијела Хрватске војске и на бројним другим мјестима. Хрватска још увијек није допунила Кривични закон с циљем да се пропишу затворске казне за пропагирање нацистичких, фашистичких и усташких симбола што укључује и усташки поздрав „За дом спремни“. То је јасна порука да су за данашњу Хрватску усташе у суштини тзв. домољуби и борци за слободу хрватског народа а не злочинци и највећа љага и срамота у хрватској историји због почињеног геноцида. Поред тога Хрватска системастски крши људска права српских повратника и протјераних Срба, слави протјеривање Срба у злочиначкој акцији Олуја, у другим злочиначким акцијама (Откос, Оркан, Папук, Миљевачки плато, Масленица, Медачки џеп, Бљесак) и из десетина хрватских градова; не кажњава бројне злочине против српских цивила и ратних заробљеника, прешућује и негира српске жртве и отима српску имовину и стечена права.

Због свега наведеног заиста је неморално и нечасно да Новак Ђоковић или било која друга спортска или јавна личност у Србији навија за овакву Хрватску. Навијањем за данашњу Хрватску најдубље се вријеђају стотине хиљада српских мученика из времена злогласне НДХ и хиљаде убијених Срба, чије убице нису кажњене, из времена злогласног Туђмановог режима.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар