Линта: Дирекција да ријеши проблем станова 23 прогнаничке и домаће породице у Обреновцу

Поштовани господине Воркапић,

 

Посјетио сам 18. априла ове године 23 породице у згради у 4.улици 12 у Обреновцу на њихов позив. У згради живи 19 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ и четири породице из реда домаћег становништва. Зграда је саграђена 2007. године средствима Европске уније а пројекат је реализовала њемачка организација ХЕЛП.

Нажалост, наведене породице до данашњег дана нису добиле право откупа својих станова иако им је то обећано приликом усељења. Међу станарима има породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, лица са посттрауматским поремећањем, породица са великим бројем чланова које живе у 36-45 м2.  Умјесто да су већ постали власници станова наведеним породицама се наплаћује закупнина иако је уговор уа закупу истекао још 2015. године.  Породице су огорчене и разочаране јер је прошло више од 15 година од усељења а њихов проблем и даље није рјешен.

Према информацијама из Комесаријата за избјеглице и миграције зграда је укњижена као власништво Републике Србије али нису укњижени станови као посебне јединице што је кључни предуслов да породице стекну право да постану власници својих станова.

Послао сам Вам допис 20. априла тј. два дана након што сам посјетио наведене породице са молбом  да Републичка дирекција за имовину у што краћем временском року укњижи станове као посебне јединице на Републику Србију који се налазе у 4.улици 12б у Обреновцу. Нажалост, прошло је више од шест мјесеци а Републичка дирекција за имовину није ништа учинила да 23 прогнаничке и домаће породице коначно постану власници станова.

Желим још једном да Вас замолим да Републичка дирекција за имовину коначно  укњижи станове као посебне јединице на Републику Србију који се налазе у 4.улици 12б у Обреновцу.

 

У Београду, 3. новембар 2022. године

 

                                                                Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик

                                                                                                        Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар