Линта примио предсједника и секретара Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине

Народн посланик Миодраг Линта примио је 26. октобра у Скупштини Србије предсједника Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и главног и одговорног уредника редакције часописа Глас Холмије историчара Горана Киковића и секретара Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и предсједника Издавачког савјета часописа Глас Холмије и књижевника Бранислава Оташевића. Тема разговора је био положај Срба у Лимској долини и области Васојевића, прије свега о културно историјским манифестацијама које организује Савез Српских културних организација окупљених око Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

Линта је као члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије и предсједник Савеза Срба из региона подржао активности које афирмишу српски идентитет у Васојевићима. Познато је да се у оквиру рада Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине, поред издавачке дјелатности, већ пуних десет година издаје часопис за књижевност, историју и културу Глас Холмије који излази на српском језику и ћириличном писму у Беранама. До сада је изашло 56 бројева.

У разговору је констатовано да Србија има право и обавезу да заштити и помогне културне институције свога народа у Црној Гори а поготову на оној територији гдје су Срби кроз вјекове своји на своме. Киковић и Оташевић су истакли стару идеју формирања конзулата Републике Србије у Беранама и у тим настојањима су истакли подршку у прошлости многих институција из Србије. Они су истакли и обавијестили народног посланика Миодрага Линту да о њиховом захтјеву информише Одбор за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије што је и прихваћено. Такође, Линта је дао пуну подршку оправданим захтјевима Срба у Лимској долини и области Васојевића.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар