Линта и делегација прогнаничких породица на састанку код Градоначелнице Сремске Митровице

Градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић са својим сарадницима примила је у понедјељак 31. октобра, на молбу народног посланика Миодрага Линте, делегацију породица из реда прогнаних лица и домаћег становништва које живе у зградама које се налазе улици Марсилијева 20 Б и 20 В – Г. У делегацији станара били су Гордана Косановић, Мирослава Божић, Весна Јованић и Жељка Драговић (Марсилијева 20 Б), као и Милева Груборовић, Милена Стојановић и Биљана Гњатић (Марсилијева 20 Г-В).

Састанку су присуствовали предсједник Скупштине Сремска Митровица Владимир Павловић, начелник за социјалну заштиту и заштиту животне средине Дражен Риђошић, повјереник за избјеглице Сузана Недељковић и народни посланик Миодраг Линта. У питању су породице које живе у становима у оквиру програма социјалног становања у заштићеним условима.  Делегација породица и Миодраг Линта упознали су госпођу Миловановић и њене сараднике са кључним проблемима станара које живе у двије горе наведене зграде.

Прва зграда у улици Марсилијева 20 Б је усељена 2010. године и има 34 стана. У згради живе 21 прогнаничка породица из Хрватске и Федерације БиХ, три прогнаничке породице са Косова и Метохије и осам породица из локалне заједнице, а два стана су празна због смрти корисника.  Породице се суочавају са двије групе проблема: прво, немају право откупа станова; друго, постоје бројни недостаци у згради (прокишњава кров на првој ламели, велика влажност у становима у приземљу, лош квалитет прозора, ходници и заједничка просторија нису окречени од усељења,  није урађен прилаз за инвалиде, улазна врата у ламели два нису исправна готово од усељења и др.)

Друга зграда је усељена  2018. године и има 40 станова у којима, у највећој мјери, живе прогнаничке породице са подручја Хрватске и Федерације БиХ. Прогнаничке породице се, такође,  суочавају са двије групе проблема: прво, немају право откупа;  друго, постоје, такође, бројни недостаци у згради (прокишњава кров у  ламели В, лош квалитет прозора, лоше гријање на доњем спрату, зграда није уведена као стамбена јединица и др.).

Градоначелница Миловановић је показала разумијевање и добру вољу да прогнаничке породице добију право откупа и постану власници станова по закону о избјеглицама, као и да се санирају актуелни проблеми везано за зграде.

 

На састанку је договорено слиједеће:

 

  1. да Град Сремска Митровица, у што краћем временском року, пошаље стручну комисију која ће имати задатак да утврди недостатке у обје зграде и предложи конкретне мјере и потребна финансијска средства за рјешавање утврђених проблема у обје зграде. Линта је замолио Градоначелницу Миловановић да се потребна средства за санацију обје зграде предвиде у Буџету за 2023. годину који ће да усвоји градска Скупштина у децембру ове године.
  2. да Градоначелница Светлана Миловановић путем писма подршке званично подржи иницијативу народног посланика Миодрага Линте да Влада усвоји закључак којим ће око 400 прогнаничких породица који живе у заштићеним условима у више од 20 општина и градова коначно добити право откупа својих станова по закону о избјеглицама. Линта ће писмо подршке, такође, тражити и од других Градоначелника и предсједника општина у којима живе прогнаничке породице које су добиле станове кроз програм социјалног становања у заштићеним условима.  Ради се о великој неправди и дискриминацији према једном дијелу прогнаничких породица јер немају право да постану власници станова у којима живе дуги низ година. Поред тога, Линта је рекао да ће тражити да право откупа добију и породице из реда домаћег становништва јер живе заједно у зградама са прогнаничким породицима и дијеле с њима исте проблеме и судбину.

У Београду, 31. октобар 2022. године

                                                                                                           Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар