АКТУЕЛНО:

Линта: Тужилаштво Србије да подигне оптужнице против одговорних за ликвидацију Срба у злочиначкој акцији „Откос“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да отвори истрагу и подигне оптужнице против одговорних за  ликвидацију Срба на подручју источне Билогоре прије, током и послије злочиначке акције хрватске паравојске „Откос“.  Тужилаштво за ратне злочине у Београду има законску и цивилизацијску обавезу да процесуира бројне и планиране злочине над нашим народом. То је један од начина да се оповргне брутална лаж и измишљотина да су Срби агресори и злочинци а Хрвати ослободиоци и жртве.

Линта истиче  да се данас навршила 31 година када су хрватске паравојне снаге започеле злочиначку акцију „Откос“ с циљем протјеривања или ликвидације српског народа  у источној Билогори. То је подручје које се налази у троуглу између Бјеловара, Дарувара и Вировитице и обухвата већим дијелом општину Грубишно Поље. Кампања застрашивања и терора Срба на подручју Источне Билогоре започела је још у прољеће 1991. године и до 31.октобра 1991. године убијено је најмање 17 Срба. Прије и током злочиначке акције „Откос“ страдао је 41 цивил и 23 припадника Територијалне одбране Грубишно Поље. Још се трага за посмртним остацима 15 лица. Протјерано је око 4.000 Срба из 23  билогорска села и дио из још 15 насеља која су у великој већини била насељена Србима.

Готово сви цивили су брутално ликвидирани хладним или ватреним оружјем након монструозног мучења, а један дио је  спаљен послиjе извршеног злочина. Међу страдалим воjницима и цивилима осим Срба, било је и Хрвата, Мађара и осталих пориjеклом из мjешовитих бракова.  Послиjе завршетка „Откоса“  преостали Срби су убијени а затим је  почело планско пљачкање, паљење и минирање српских кућа и православних цркава у Растовцу и  Доњоj Рашеници које су саграђене крајем 17. и почетком 18. вијека.

За злочине у источној Билогори одговарао је једино Вељко Марић кога је Вијеће за ратне злочине у Београду осудило на 12 година затвора због убијства једног српског цивила. Српско Тужилаштво је отворило истрагу протв Марића за ликвидацију још двојице Срба и мучење једног српског цивила. Нажалост,  Марић је у јуну 2105. године изручен Хрватској на издржавање казне гдје има статус хероја због суђења у Србији.  Хрватска није наставила кривични поступак против Марића за убијство још двојице Срба  већ га је пустила на условну слободу.

У Београду 31. октобар 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар