Линта: Егзодус 120.000 сарајевских Срба једна је од највећих српских трагедија

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се прије 27 година десила једна од највећих српских трагедија деведесетих година прошлог вијека – егзодус око 120.000 сарајевских Срба. Од средине фебруара па све до средине марта 1996. године трајао је егзодус сарајевских Срба. са подручја Илијаша, Илиџе, Вогошће, Хаџића, Новог Сарајева, Рајловца, Неџарића и околних мјеста, села и засеока. Сарајевски Срби су оставили су своје станове, куће и имања. Многи нису могли да оставе своје страдале чланове породица да почивају поред убица. Због тога су носили сандуке са костима најмилијих да их сахране негдје на неком другом мјесту.

У питању се територије које су сарајевски Срби надљудским напорима одбранили у ратном периоду јер су зауставили 35 офанзива муслиманско-хрватске војске. За одбрану ових простора живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу. Трагична је чињеница да је Србима учињена велика неправда јер је Дејтонским споразумом договорено да Српско Сарајево, у највећој мјери, буде предато Муслиманима.

Линта наводи да су Срби у Сарајеву готово уништени као народ. Од 1992 до 1996. године протјерано је око 150.000 Срба. У Сарајеву, по попису становништва из 2013. године, живи свега 13.000 Срба али је тај број сада далеко мањи. То јасно показује да је Сарајево одавно послало једнонационалан град и да су приче бошњачких политичара о његовој мултиетничности брутална измишљотина за међународну јавност.

У Београду, 16. март 2023. године.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар