Линта: Скрнављење споменика српским жртвама на Гаравицама код Бихаћа је безуман чин

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта  оцјењује да недавно скрнављење споменика невиним српским жртвама на Гаравицама код Бихаћа представља безуман чин. Наиме, код споменика је направљено импровизовано склониште за псе. У питању је још један у низу примјера вријеђања, понижавања и омаловажавања невиних српских жртава на подручју Федерације БиХ које су страдале за вријеме злогласне НДХ и током грађанског рата деведесетих година прошлог вијека.

Гаравице код Бихаћа су једно од највећих српских стратишта у Независној Држави Хрватској и у Европи. Усташки режим је на Гаравицама током јула и августа 1941. године починио геноцид над више од 14.000 невиних српских цивила са подручја бихаћког среза и околних мјеста Лике и Кордуна. На Гаравицама је страдао и мањи број других нација укључујући Роме и Јевреје.

Линта апелује на међународне организације и институције да најоштрије осуде наведени антицивилизацијски чин и захтјевају да надлежни органи у Унско-санком кантону и Федерацији БиХ хитно пронађу организаторе и починиоце и казне их у складу са законом. У питању је један од најстрашнијих видова злочина из мржње јер потпуно је јасно да бошњачким шовинистима сметају и мртви Срби.

У Београду  15. март 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар