Линта: ЕУ да уведе санкције Хрватској због кршења људских права Срба и рехабилитације усташтва

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта тражи од Европске уније да уведе санкције Хрватској због систематског кршења људских права Срба и рехабилитације геноцидне НДХ и усташтва. О томе говоре бројне чињенице. Хрватска власт организује двије велике проусташке манифестације као што су прослава злочиначке акције Олуја у којој се слави протјеривање преко 250.000 Срба и комеморација убијеним усташама односно хрватским нацистима у Блајбургу. Хрватска власт је легализовала употребу усташког поздрава „За дом спремни“ и усташког грба тј. хрватске шаховнице са првим бијелим пољем. Хрватски званичници у јавности готово свакодневно понављају усташку теорију о великосрпској агресији односно да су Србија и Срби извршили агресију на Хрватску.

Теорију о великосрпској агресији је користио усташки покрет и усташки режим на челу са масовним убојицом Антом Павелићем. Хрватска власт финансијки помаже организацију концерата једног од главних промотера усташтва и геноцидне НДХ пјевача Марка Перковића Томпсона. Хрватска полиција и правосуђе су етнички мотивисане институције јер не процесуирају организаторе и починиоце злочина из мржње према преосталим Србима у Хрватској. Хрватска власт велича злочинце који су одговорни или су починили злочине над Србима а прешућује и негира српске жртве.

Линта сматра да Европска унија, поред увођења санкција Хрватској, треба да захтјева да хрватска власт започне процес суочавања са геноцидном, злочиначком и усташком прошлошћу. То конкретно значи, између осталог, да хрватска власт донесе одлуку о престанку прославе злочиначке акције Олуја; да укине покровитељство Хрватског сабора над срамном комеморацијом убијеним усташама у Блајбургу; да укине проусташку Декларацију о Домовинском рату којом се Србија и Срби називају агресорима; да донесе одлуку о уклањању и уништавању споменика и других обиљежја усташама, терористима и ратним злочинцима; да донесе одлуку о уклањању десетина хиљада усташких и нацистичких графита и порука мржње; да укине финансирање концерата Томпсона и забрани присуство представника централне и локалне власти на његовим концертима; да забрани све друге проусташке скупове чији је циљ величање усташтва, НДХ и ревизија историје (окупљање хрватских ветерана и грађана са усташким симболима; обиљежавање оснивања НДХ; промоције књига и филмова и одржавање трибина усташке садржине, служење миса Павелићу и усташким генералима и др.); да забрани проусташке портале и емисије на телевизијама; да допуни Кривични закон с циљем да се употреба усташких симбола, порука, поздрава, пјевање усташких пјесама и исписивање усташких и нацистичких графита најстроже забрањује и кажњава вишегодишњим казнама затвора и великим новчаним казнама по узору на Аустрију и Њемачку.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар