Линта: Срби су 17. августа 1990. подигли устанак против усташког режима Фрање Туђмана   

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјењује као врхунску и бесрамну лаж изјаву посланика Хрватске демократске заједнице Мире Ковача да се 17. августа 1990. године у Далмацији десила оружана побуна Срба у, како каже, „режији великосрпског програма Слободана Милошевића“. Наведену усташку теорију о оружаној побуни Срба с циљем стварања Велике Србије заступа хрватски државни врх, хрватски ветерани, Католичка црква и многи други у Хрватској. Истина је да је српски народ 17. августа 1990. године подигао устанак против усташког режима Фрање Туђмана искучиво из страха да му се не понови геноцид из времена НДХ. Бројне чињенице потвђују да је ХДЗ на челу с Туђманом био насљедник усташког покрета и да је стратешки циљ био стварање Велике Хрватске без или са што мање Срба.

Линта наглашава да је Туђман фебруара 1990. године на Првом Сабору ХДЗ-а започео рехабилитацију геноцидне НДХ изјавом да је иста била израз хиљадугодишње тежње хрватског народа за својом државом. На предизборним скуповима ХДЗ, уочи вишестраначких избора априла 1990. године, вијориле су се хрватске тробојке са усташком шаховницом која почиње са бијелим пољем. Током предизборне кампање и послије доласка на власт Туђман је давао разне шовинистиче изјаве којима је ширио мржњу према Србима и слао поруку да за њих нема мјеста у самосталној хрватској држави. Једна од тих изјава је била да је срећан што није ожењен Српкињом или Жидовком. Наведене и многе друге србомрзачке изјаве, усташке заставе и усташка реторика ХДЗ-а током предизборне капмање су ледили крв у жилама Србима у Хрватској.

Линта истиче да је након доласка на власт 14. маја 1990. године Туђман дозволио повратак преживјелих усташа у Хрватску; усташким злочинцима је дијелио одликовања; Хрватска радио телевизија је покренула хушкачку и непријатељску кампању против Југославије, ЈНА и Срба; ХДЗ је правио тајне спискове за ликвидацију виђенијих Срба и официра ЈНА у скоро свим хрватским мјестима; Срби су масовно добијали отказе у фирмама и били су присиљавани да потписују тзв. изјаве лојалности. У Хрватском сабору крајем јула 1990. године доноси се одлука да шаховница постаје државни симбол Хрватске а већ је усташка шаховница са првим бијелим пољем била у масовној употреби. Хрватска застава са усташким грбом се поставља на Хрватски сабор, на све остале државне институције, на униформе полиције и на ленту Фрање Туђмана. Горе наведене чињенице и многе друге јасно показују да је српски народ 17. августа 1990. године подигао устанак не због стварања Велике Србије већ из огромног страха да му се не понови нови геноцид, покршатавање и насилно протјеривање што је доживио у НДХ.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар