Линта: Физички напади у општини Лукавац имају за циљ стварање страха и несигурности код српских повратника

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио je да учестали физички напади и спречавање да обиђу своја гробља у општини Лукавац имају за циљ стварање страха и несигурности код српских  повратника и њихово поновно протјеривање са вјекових огњишта.

Српкиња Радмила Симић нападнута је приликом изласка из своје куће. Нападач је физички насрнуо на њу и запријетио да ће је запалити. Симићева је нападнута и у августу прошле године, када ју је нападач скинуо нагу, везао јој руке и уста.

Представници Завичајног удружења мјештана Горње Бријеснице, које припада федералном граду Лукавац, недавно је осудило провокације појединих ловаца упућене расељеним Србима овог краја који су традиционално на Мали Божић, у недјељу, 14. јануара, дошли да посјете локално гробље у Матићима и окупе се на локалитету некадашње школе.

У Тумарама је 30. јула прошле године нестала Јованка Ђурић /89/ која до данас није пронађена. Прије три године нестао је Србин повратник у насеље Комари, мјесна заједница Милино Село, а 2022. године Васкрсије Тубић из Доње Бријеснице код Лукавца.

Према подацима предсједника Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђа Радановића у протеклих шест година нестало пет Срба на подручју општина Лукавац, Завидовићи и Маглај.

Нажалост, полиција у Федерацији БиХ не спрјечава нападе на српске повратнике и њихову имовину, нити се рјешила питање несталих Срба.

Линта позива представнике међународне заједнице у БиХ да јасно осуде нападе на Србе и затраже од надлежних власти у Федерацији БиХ да пронађу и казне инспираторе и починиоце и осигурају безбедност малобројним српским повратницима.

У Београду  30. јануар 2024. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар