АКТУЕЛНО:

Линта: Фудбалери Хрватске још једном потврдили да су проусташки оријентисани

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да су фудбалери Хрватске на челу са селектором Златком Далићем још једном потврдили да су проусташки оријентисани и да је њихов идол један од главних промотера усташтва и србомрзац пјевач Марко Перковић Томпсон. О томе говоре бројне чињенице: Хрватска је у четвртфиналу Свјетског првенства у Катару савладала Бразил а хрватски играчи су славили уз Томпсонову пјесму „Лијепа ли си“ која је успомена на границе Хрватске из времена НДХ.  На Тргу бана Јелачића хрватски фудбалери су, по повратку из Катара, заједно са 100.000 Хрвата славили бронзану медаљу уз пјесме Томпсона. Хрватски репрезентативци Дејан Ловрен и Марцело Брозовић су, заједно са обожаваоцима у једном кафићу, пјевали злогласну пјесму Томспона „Бојна Чавоглаве“ која почиње са усташким поздравом „За дом спремни“ и која је током рата била незванична химна хрватских паравојних, војних и полицијских снага.

Линта истиче да је селектор Хрватске Златко Далић побједу над Бразилом посветиo хрватским бранитељима који су протјерали више од пола милиона Срба са својих вјековних подручја и стотина хрватских градова и мјеста. На те ријечи Далића одговорио је честитком хрватски министар ветерана и сљедбеник усташке идеологије Томо Медвед, цитат, “Dok Hrvati diljem svijeta ponovno slave našu pobjedu, zahvaljujemo našim Vatrenima što i na ovakav način promiču našu domovinu, kao i izborniku Daliću koji je ovu veliku pobjedu Hrvatske posvetio hrvatskim braniteljima, pokazujući time koliko cijeni njihovu žrtvu za našu slobodu i neovisnost”. На крају честитке хрватски министар ветерана Медвед је поручио селектору Далићу и фудбалерима слиједеће, цитат, “Neka vam hrvatski branitelji i naša pobjednička Hrvatska vojska i nadalje budu motivacija na vašem putu do pobjede. Borite se za našu Hrvatsku kao što smo se mi borili, pokažite snagu zajedništva i hrvatsko srce koje se ne predaje ni kad je najteže. Hrvatska je uz vas!”. Потпуно је јасно да је Далић побједу над Бразилом посветио хрватским бранитељима, не само у своје име, већ у име капитена Модрића и свих репрезентативаца.

Линта подсјећа да је хрватска репрезентација на четири утакмице Европског првенства у фудбалу прошле године наступила у дресовима на којима је био усташки грб однсоно шаховница на којој је прво поље бијеле боје.  Такође, играчи Хрватске су послије повратка са Свјетског првенства у Русији 2018. године, гдје су освојили сребрену медаљу,  са селектором Далићем на Тргу бана Јелачића пјевали бројне пјесме Томпсона. Међу њима су „Пукни пушко“ која је посвета усташкој химни „Пушка пуца“ и „Гени камени“ којом се изражава жалост због пропасти НДХ 1945. године. Најбољи играч свјетског првенства у Русији Лука Модрић је тада, у име осталих хрватских играча, јавно рекао да имају специјалну жељу да им Марко Перковић Томпсон на бини отпјева управо проусташку пјесму „Гени камени“. Прије тога Томпсон је правио друштво хрватским играчима током вишечасовне вожње отвореним аутобусом од загребачког аеродрома до Трга Бана Јелачића.

У Београду, 19. децембар 2022. године

                                                                                                                               Информативна служба

                                                                                                         Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар