Линта: 31 година од злочина над Србима у селу Машићка Шаговина код Новске

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се навршила 31 година од свирепог злочина хрватских паравојних снага над Србима у селу Машићка Шаговина код Новске. У ноћи између 18. и 19. децембра 1991. године, припадници  Збора народне гарде напали су српско село Машићка Шаговина које се налази на јужним обронцима Псуња.  Село је бранило око стотинак бранилаца. Хрватске паравојне снаге су заузеле село и том приликом су убиле најмање 55 Срба, међу којима 31 цивила и 24 припадника Територијалне одбране  из овог села, док  је више десетина ухапшено и стравично мучено у хрватским затворима. Према свједочењима преживјелих логораша зенговци с убијали и цивиле и браниоце и након предаје и редом пљачкали и палили све куће и и друге објекте.

Линта истиче да за овај брутални злочин над Србима, као и за многе друге злочине, нико није одговорао иако су позната имена налогодаваца и починиоца. Апсолутно је јасно да се радило о државном пројекту етничког чишћења српског народа из Западне Славоније, као и са других подручја данашње Хрватске. Национална је обавеза да ова и будуће генерације нашег народа у култури сјећања чувају од заборава сваку српску жртву.  Да бисмо плански и системски његовали културу сјећања на српске жртве које су страдале током ратова деведесетих година прошлог вијека  потребно је основати Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије.

Линта позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду да покрене истрагу и подигне оптужницу за злочин над Србима у селу Машићка Шаговина. Сигурно је да то неће учинити етнички мотивисано хрватско правосуђе јер је у функцији хрватске политике слављења злочинаца и негирања и ниподаштавања српских жртава.

У Машићкој Шаговини је по попису становништва из 1991. живјело 209 становника од чега 189 (90 одсто) Срба, 16 Хрвата и четири Југословена. По попису из 2011. године у селу је пописано свега седам житеља.

У Београду, 18. децембар 2022. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар