АКТУЕЛНО:

Линта: Градоначелник Краљева да усели седам прогнаничких породица у станове

Поштовани господине Терзић,

За помоћ су ми се обратили станари смјештени у згради социјалног становања у заштићеним условима у насељу Берановац у Првомајској улици у Краљеву. Наиме, зграда у којој живе станари има укупно 30 станова. По Уговору о донацији предвиђено је да се у зграду усели 80% прогнаничких породица и 20% домаћег становништва, што у овом случају значи да су 24 стана намијењена за прогнаничко а шест станова за домаће становништво. У међувремену је седам прогнаних лица преминуло или су одселили, а у њихове станове усељено је седам домаћих породица (шест ромских и једна српска породица). На тај начин прекршено је правило да у згради 80% буду прогнаничке, а 20% домаће породице.

С обзиром да у Краљеву има доста прогнаничких породица које немају ријешено стамбено питање, тражим од Вас да се у зграду усели седам прогнаничких породица из Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине и да се на тај начин испоштује правило приликом усељења, односно да у 24 стана живе прогнаничке а у шест станова домаће породице. Важно је нагласити се поменута зграда не би ни изградила да у Краљеву није било прогнаничких породица.

Посебно желим да истакнем чињеницу да ћу тражити да нова Влада на челу са премијерком Брнабић донесе закључак или уредбу или измени закон о избјелгицама с циљем да све прогнаничке породице који живе у заштићеним условима коначно добију право откупа станова како и остале прогнаничке породице. У питању је дискриминација према једном дијелу нашег народа. Такође, право на откуп треба да добију и домаће породице које живе у тим зградама у више од 20 градова и општина у Србији.

С поштовањем!

У Београду, 20. септембар 2022. године

          Предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                                                    и народни посланик  Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар