Линта: Градоначелник Вуковара Иван Пенава један од главних промотера проусташке политике

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта оцјењује да у Хрватској постоји континуитет проусташке политике од доласка ХДЗ-а на власт 1990. године, а Вуковар је један од средишта проусташких снага и проусташке политике. Градоначелник Вуковара Иван Пенава је један од главних промотера проусташке политике чији је задатак да својим изјавама и поступцима шири мржњу и нетрпљивост према преосталим Србима у Вуковару и Хрватској и створи код њих што јачи осјећај узнемирености и страха за властиту безбедност. Иван Пенава са својим сараднцима у Вуковару прави атмосферу линча с крајњим циљем да преосталим Србима загорча живот до те мјере да морају да се иселе или асимилују. Пенава добро зна да је један од провјерених метода застрашивања Срба стално понављање бесмислених прича о тзв. великосрпској политици и агресији коју тобоже воде српски представници у Хрватској.

Линта истиче да се међу сарадницима Ивана Пенаве налазе и ратни злочинци. Савјетник вуковарског градоначеника за бранитеље је извјесни Томислав Јосић који је новембра 1991. године у Борову насељу убио четворицу ратних заробљеника од којих су тројица били тешко рањени. Јосић је ратни злочин признао пред истражним судијом у Сремској Митровици након што је заробљен од стране ЈНА послије ослобађања Вуковара. Нажалост, Јосић је размјењен у Неметину у августу 1992. године у великој групи ратних заробљеника са обје стране умјесто да је осуђен за ратни злочин. Томислав Јосић је иначе и предсједник тзв. Стожера за одбрану хрватског Вуковара који се посебно истицао у разбијању и скидању двојезичних табли. Такође, освједочени ратни злочинац Томислав Мерчеп и његови сарадници који су одговорни за бруталну смрт преко 120 Срба у Вуковару још увијек нису процесуирани.

С друге стране, Линта подсјећа на трагичну чињеницу да у хрватском затвору труну десеторица часних Срба из Трпиње код Вуковара који су крајем 2014. године осуђени на 139 година затвора иако против њих није постојао ни један једини доказ. Неко је одлучио да их прогласи ратним злочинцима на основу свједочења локалног насилника српске националности који је пред поротом слагао да је видио осуђене Србе како тобоже одводе хрватске заробљенике и цивиле на непознато мјесто.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар