Линта: Тужилаштво за ратне злочине Србије да подигне оптужнице за убиство 305 Срба у Скеланима код Сребренице 1993. године

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта позвао је Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене истрагу и подигне оптужнице против наредбодаваца и починиоца звјерског убиства 305 Срба из Скелана и околних села у општини Сребреница током 1993. године. Он је подсјетио да је прошло 26 година откако су јаке муслиманске снаге из Сребренице на челу са Насером Орићем починиле стравичне злочине и на данашњи дан убиле 69 Срба у Скеланима и његовим засеоцима. Злочинци нису правили никакву разлику између мушкараца, жена и дјеце и том приликом су убили 15 жена старости од 19 до 78 година, два дјечака и осам стараца. За овај, као ни за друге бројне злочине Бошњака почињене над Србима у средњем Подрињу нико није одговарао.

Линта је истакао да се не може очекивати да правосуђе БиХ процесуира овај и бројне друге злочине над Србима у Босни и Херцеговини, посебно по командној одговорности. Правосуђе БиХ није независно, непристрасно и професионално већ је у питању етнички мотивисано правосуђе са циљем да се оправда безочна лаж да су Срби у БиХ били агресори и злочиначка страна и Бошњаци жртве који су тобоже водили ослободилачки рат. Он је нагласио да Србија и Српска треба да заједнички раде да починиоци злочина над Србима у Скеланима и околним селима али и широм БиХ одговарају и од тога се не смије одустати све док правда не буде задовољена.

Након уништавања више од стотину српских села и заселака у братуначкој и сребреничкој општини током 1992. године снаге Насера Орића су на православни Божић 1993. године у Кравици и околним села у општини Братунац на звјерски начин убиле 49 Срба. Девет дана након Кравице услиједио је свеобухватан напад на Скелане и околна села. Настојећи да затру све што је српско на овом подручју, муслиманске снаге су 16. јануара 1993. године опљачкале и спалиле српска села Ћосићи, Костоломци, Клековићи, Божићи, Блажијевићи, Колари, Зечевићи, Кушићи, Стајшићи, Малташи, Стублови, Араповићи, Бујаковићи, Лијешће, дио српских Скелана и још неколико села. Нису стигли до Црвице и њених заселака поред Дрине и Петриче и то су једина српска села у сребреничкој општини која нису спаљена у протеклом рату.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар