Линта: Хрвати у Карловцу убицу 13 Срба на Коранском мосту сматрају херојем

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик  Миодраг Линта присутвовао је данас у Земуну, заједно са породицама жртава, представницима више удружења и Кордунашима, обиљежавању  29 година од када су припадници хрватских паравојних и полицијских снага починили монструозни ратни злочин над  13 крајишких Срба на Коранском мосту у Карловцу. На споменик испред општине Земун положени су вијенци а затим су запаљене свијеће у цркви Светог Николаја у помен страдалим Србима.

Линта подсјећа да су сљедбеници усташких зликоваца 21. септембра 1991. године на звјерски начин убили 13 а тешко ранили 4 припадника резервног састава ЈНА углавном из кордунашког мјеста Крњак. Једина њихова кривица је била што су Срби и што су добровољно дошли у Карловац да бране касарне једине регуларне  и легитимне војске ЈНА од напада хрватских паравојних снага које је основао усташки режим Фрање Туђмана. Злочин на Коранском мосту је био један од бројних доказа да је циљ ХДЗ-а и Фрање Туђмана био стварање етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба. У томе су успјели због двоструких аршина међународне заједнице и неодговорне политике власти Слободана Милошевића.

Линта истиче да је хрватско правосуђе за овај свирепи злочин осудило само једног припадника хрватских паравојних снага – Михајла Храстова тек 2015. године. Храстов је осуђен  на свега четири године затвора што је један у низу примјера да хрватско правосуђе  пљује у лице српском народу и породицама жртава досуђујући срамно мале затворске казне. У питању је била класична фарса од суђења која је трајала 23 године и која само потврђује да је хрватско правосуђе у функцији оправдања усташке политике Фрање Туђмана и лажне и бесмислене оптужбе да су Срби били агресори а Хрвати жртве.

Према Линти суђење Храстову је јасно показало да је у спирепом убојству 13 Срба учествовало више  припадника хрватских паравојних снага али против њих није покренута чак ни истрага. Поред тога,  истрага није покренута ни против налогодаваца овог злочина.  То је потпуно очекивано јер се хрватско друштво није суочило са својом усташком и злочиначком прошлошћу. Један од бројних доказа јесте и чињеница да огромна већина Хрвата у Карловцу осуђеног ратног злочинца и хладнокрвног убицу Михајла Храстова доживљава као једног од хероја тзв. Домовиснког рата који је тобоже спасио градску четврт Раковац од уласка непријатељске војске, како називају ЈНА.  Линта трећу годину за редом позива Тужилаштво за ратне злочине да покрене истрагу за злочин на Коранском мосту с циљем да се процесуирају налогодавци и остали извршиоци убијства 13 крајишких Срба на Коранском мосту.  Још увијек нема никакве реакције од Тужилаштва.

У Београду  20. септембар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар