Линта: Хрватска да пронађе и казни одговорне за паљење српске куће у селу Кињачка на Банији

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује паљење куће Бошка и Николе Лалића у селу Кињачка број 13 на Банији. Имање се налази на главном путу Сисак-Суња. У кући није живио нико од 1995. године нити је била прикључена струју. Према информацијама комшија кућа је запаљена 21.марта око поднева. Ватрогасци су угасили пожар а полиција је извршила увиђај.

У питању је још један примјер уништавања српске имовине на крајишком подручју. Овим вандалским чином шаље се злокобна порука прогнаним Србима да се не враћају на своја огњишта а  малобројним српским повратницима у селу Кињачка и шире да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе.

Линта апелује на Делегацију Европске комисије у Загребу да инсистира код Владе Хрватске да надлежни органи у што краћем року пронађу и казне одговорне који су починили ово криминално дјело.  Хрватска има обавезу да породици Лалић исплати новчану одштету и да гарантује приватну имовину свих њених грађана без обзира на националну и вјерску припадност.

 

У Београду, 23. март 2024. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар