Линта: НАТО агресија је најгрубље кршење међународног права; инсистирати на поштовању Резолуције 1244

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је НАТО агресија на Србију и СР Југославију представљала најгрубље кршење међународног права и опасан преседан. Агресија НАТО-а извршена је без одобрења Савета безбедности Уједињених нација а почела је на данашњи дан 1999. године.

Линта подсјећа да рат на Косову и Метохији није почео 1999. године, већ 1997. и 1998. терористичким нападима ОВК и отмицама, мучењима и убиствима недужних цивила. НАТО агресија није било спроведена да би спречила некакву хуманитарну кризу кризу већ је учињена са циљем да се отме дио територије наше државе. Србија је масовно бомбардована само зато што је бранила свој интегритет и суверенитет, али и свој народ од злочинаца током 1997. и 1998. године.

Бездушно бомбардовање НАТО пакта није било само по војним циљевима већ и по цивилним објектима и инфраструктури. Рушене су фабрике, школе, вртићи, болнице, мостови и разарана је електропривреда. Коришћена је, између осталог, и муниција са осиромашеним уранијумом која је контаминирала многа подручја и великом броју људи проузроковала разна малигна обољења.

Не смијемо никад да заборавимо хиљаде невиних жртава. На овај дан одајемо посебну почаст и дубоко поштовање према војницима и полицајцима који су дали животе и дијелове тијела у борби за слободу наше отаџбине и народа. Србија треба да увијек буде поносна на борце који су херојски бранили своју земљу од агресије 19 чланица НАТО пакта.

НАТО агресија завршена је 10. јуна 1999. Резолуцијом СБ УН 1244 која за Србију има трајни значај јер представља кључни правни ослонац за одбрану суверенитета и територијалног интегритета. Резолуција 1244 третира Косово и Метохију као саставни дио Србије као правне насљеднице СРЈ. Због тога Србија треба да инсистира на њеном поштовању.

У Београду, 24. март 2024. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар