Линта: Хрватска плански блокира рјешавање више од 1700 несталих Срба   

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да Хрватска плански блокира  рјешавање више од 1700 несталих Срба јер се на званичном хрватском списку несталих налази више Срба него Хрвата.  Представници хрватске власти у јавности годинама износе податак о 1869 несталих грађана Хрватске али упорно одбијају да кажу да од тога броја више од 1100 су нестали Срби а мање од 800 су нестали Хрвати. Поред тога, Хрватска више од 7 година одбија да на свој званични списак дода 630 несталих Срба које је 2013. године хрватској страни  предала Комисија за нестала лица Владе Србије.  Ради се о несталим Србима чији нестанак чланови њихових породица нису хтјели да пријаве Црвеном крсту Хрватске или Међународном комитету Црвеног крста већ су пријавили Црвеном крсту Србије. Списак са 630 несталих Срба садржи имена и презимена и друге податке.  Такође, у Хрватској постоји више десетина познатих гробних мјеста гдје се налазе посмртни остаци више од 150 Срба чији тијела нису ексхумирана искључиво због опструкције хрватске власти. У Заводу за судску медицину у Загребу се налазе посмртни остаци око 900 ексхумираних тијела чију идентификацију опструише хрватска страна из разлога јер више од  500 тијела су страдали Срби.

Линта истиче да Србија треба да захтјева да Хрватска објави националну припадност 1869 несталих грађана колико их се налази на званичном хрватском списку. На тај начин ће се онемогућити даља манипулација званичног Загреба са рјешавањем питања несталих. Представници хрватске власти лицемјерно говоре како никога не би требало да занима национална припадност несталих и да они тобоже не броје крвна зрнца а у пракси се баве само несталим Хрватима.  Такође, Србија треба упорно да захтјева да Хрватска призна додатни списак од 630 несталих Срба, да у што краћем временском року ексхумира нестале Србе са познатих гробних мјеста и да идентификује 900 тијела која се налазе у мртвачници у Загребу. На тај начин би била демантована врхунска лаж о тзв. великосрпској агресији односно да су Србија, ЈНА и Срби извршили агресију на Хрватску и да је Хрватска тобоже била жртва агресије и водила ослободилачки, одбрамбен и праведан рат.

Линта оцјењује да дводвевни боравак предсједника хрватске Комисије за нестале Стјепана Сучића у Београду, гдје се разговарало о теми несталих лица, потврђује да у Хрватској нема политичке воље да се ријеши питање несталих Срба. Сучић је дописнику Хрватске радио телевизије у Београду, изнио велику лаж како Србија годинама кочи рјешавање питања несталих  и ускраћује информације о скривеним и премјештеним гробницама. Изјава Сучића представља врхунско лицемјерје јер испада да Хрватска тобоже жели да ријеши питање несталих али Србија тобоже опструише то питање.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар