АКТУЕЛНО:

Линта: Хрватска поново отима станове Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да Хрватска масовно врши ревизију станова који су додјељени српским повратницима на коришћење на основу чињенице да су имали станарско право прије рата а које им је одузето на незаконит начин.  Ревизија се спроводи већ годину дана, што се може закључити према доступним подацима, до којих шира јавност долази тек у последње вријеме. Циљ ревизије јесте да се што већем броју српских повратника одузму станови као што су им незаконито одузимани  и отимани станови деведесетих година прошлог вијека на којима су имали станарско право. Многи повратници у Личко-сењској жупанији, али и цијелој Хрватској, су током октобра, новембра и децембра прошле године на својим вратима затекли обавијести о ревизији коришћења станова, према којима су дужни да се јаве у надлежну Канцеларију за стамбено збрињавање у року од 8 дана од стављана обавијести. Видљиво је да су обавијести стављене људима у зимском периоду када је велика већина старијих повратника код своје дјеце или родбине у Србији.

Линта истиче да  су српски повратници веома узнемирени јер се плаше  одузимања станова које су добили на коришћење након вишегодишњег чекања и прикупљања скупе документације. Огромна већина људи којима су послане обавијести о ревизији коришћења станова није о томе обавијештена тако да им је прошао  рок у коме су се требали јавити надлежној канцеларији.  Због тога постоји оправдан страх да ће опет завршити на улици.

Линта тражи да наше Министарство спољних послова затражи званичну информацију од Хрватске и учини све да заштити српске повратнике од нове отимачине станова. Такође, наше Министарство спољних послова треба да тражи од Хрватске  да српски повратници добију право да откупе наведене станове по истим цијенама као и остали грађани Хрватске који су то учинили током деведесетих година прошлог вијека

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар