АКТУЕЛНО:

Линта са предсједником општине Петровац на Млави о проблемима избјегличких породица

На иницијативу избјегличких породица који живе у стамбеној згради у Крајишкој улици у Петровцу на Млави народни посланик Миодраг Линта договорио је састанак са предсједником општине Душком Нединићем. Састанку, који је одржан 4. фебруара, присуствовали су предсједник општине Петровац на Млави Душко Нединић са сарадницима из општинске управе, Миодраг Линта и његови сарадници Миле Шапић и Милан Гомирац и три представника станара Милка Крагуљац, Свето Живковић и Ђуро Косановић. Teме састанка биле су откуп станова и рјешавање бројних других проблема који муче избјелгичке породице у поменутој згради.

Стамбена зграда која се налази у Крајишкој улици изграђена је средствима Европске уније. Има четири улаза по 11 станова тј. укупно 44 стана. Избјегличке породице су се уселиле у наведене станове 2007. године. Зграда због лоше изградње захтјева велика одржавања, улагања и честу санацију. Највећи проблем је кров који за вријеме падавина мјестимично прокишњава и то углавном на дјеловима гдје су изведени оџаци. Прокишњавањем крова долази до цурења воде и влажења зидова. Између рогова постоје незатворени отвори кроз које долази до набацивања и топљења снијега. Учестали су кондензи и буђање зидова у просторијама. Станови немају вентилационе изводе. Вода са тераса се слијева у поједине станове. Зграда је рађена са ниским темељем и нижа је од нивоа прилазног пута. Код обилних падавина излива се вода и фекалије. Прилазни пут је у веома лошем стању. Предвиђени паркинг није уређен и такођер је у сличном стању као и прилазни пут. Поред зграде је изграђена Капела, у којој се обављају погребни обреди, на дијелу површине који припада згради. На дијелу површине предвиђене за паркинг постављена је трафостаница без ограде што представља опасност за дјецу и др.

Предсједник општине Душко Недимић и његови сарадници у разговору са Линтом показали је разумијевање и спремност да се рјешавају наведени проблеми избјегличких породица. Ускоро ће бити рјешен проблем уписа станова у катастар тако да би на прољеће избјегличке породице стекле право да склопе уговоре о откупу станова по одредбама закона о избјеглицама на рок до 25 година. Такође, договорено је да ће општина у кратком временском року урадити санацију крова а у септембру или октобру ће бити урађено асфалтирање улице. Поред тога, предсједник Нединић је рекао да ће се општина помоћи да се станарима врати дио земљишта који је предвиђен за паркирг, као и да се изгради дјечје игралиште. Након завршеног састанка Линта је посјетио избјегличке породице у згради и пренио им садржај разговора у општини. Он је рекао да очекује да општинка власт на челу са предсједником Нединићем испуни све што је договорено на састанку, као и да ће бити у контакту с њим.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар