Линта осудио став СДА да се у Републици Српској спроводи апартхејд према Бошњацима и Хрватима

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује ставове изнесене у закључцима Предсједништва Странке демократске акције (СДА) да се у Републици Српској спроводи дискриминација и апартхејд према Бошњацима и Хрватима и да ће СДА поднијети апелацију Уставном суду БиХ или ће покренути поступак пред Европским судом за људска права у Стразбуру с циљем да се промјени име Република Српска.

Линта сматра да је крајње лицемјерно и цинично да о лажном апартхејду и дискриминацији говори странка која није учинила ништа да Срби у Федерацији БиХ буду равноправни; која је опструисала одржив повратак протјераних Срба у ФБиХ, која није омогућила да Срби у ФБиХ слободно користе српски језик и ћирилицу, која спречава запошљавање Срба у државним органима и јавним предузећима у ФБиХ, која велича команданте тзв. Армије БиХ који су одговорни за злочине над Србима и која заступа бесмислену тезу да је на БиХ извршена агресија и да су Србија и Срби тобоже агресори а Бошњаци жртве.

Линта истиче да је трагична чињеница да највећа бошњачка странка СДА упорно наставља да води деструктивну политику која угрожава мир и стабилност, повећава међунационалне тензије и продубљује неповјерење између српског и бошњачког народа. СДА није спремна да прихвати неспорну истину да је поштовање изворног Дејтонског споразума, што подразумијева поштовање имена и дана Републике Српске, темељ мира и стабилности и један од важних предуслова за јачање разумијевања и повјерења између два народа.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар