Линта: Хрватска радио телевизија једно од упоришта усташтва

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјењује да је Хрватска радио телевизија једно од важних упоришта усташтва. Један у низу доказа јесте недавна емисија на ХРТ-у у којој су гости изнијели најбезочније лажи о Србији и њеном државном руководству.  Један од њих јесте политички аналитичар Тихомир Дујмовић који је изјавио да се „Србија неће одрећи великосрпства, остаће недемократска наредних 50, 100 година“ називајући Вучића „ноторним неофашистом“ који је добио два милиона гласова и наглашавајући да ће Срби „бити четници и за 50 година“.  Тихомир Дујмовић је наведеним изјавама само потврдио да је неоусташа и вјерни сљедбеник ратних злочинаца Анте Павелића и Фрање Туђмана и који на провидан начин покушава да врши бесрамну замјену теза.

Линта наглашава да је српски народ је био носилац антифашистичке борбе у Другом свјетском рату и имао је два антифашистичка покрета тј. партизански и равногорски. С друге стране, хрватски народ је 1941. године  масовно подржао нацистичку Независну Државу Хрватску и тек је од 1944. године почео у значајнијем броју да прилази партизанском покрету кад је већ био познат исход рата. На крају рата маја 1945. године већина Хрвата је и даље била у оружаним снагама НДХ и формацијама нацистичке Њемачке. Бројне чињенице показују да се хрватски народ није суочио са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу због комунистичкње политике лажног братства и јединства. Јасно је да се Хрватска никад неће сама одрећи усташтва и НДХ и проћи кроз процес денацификације без снажног спољног притиска. Међутим, то није реално у данашњој констелацији међународних односа.

Линта истиче да Хрватска радио-телевизија дуги низ година промовише усташтво и усташке злочинце које проглашава хрватским патриотама и борцима за хрватску слободу. Поред тога на ХРТ-у се емитује злогласна пјесма „Бојна Чавоглаве“ и друге пјесме једног од главних промотера усташтва Марка Перковића Томпсона и преносе његови концерти; католички свештеници  величају НДХ; пензионисани официри Хрватске војске узвикују усташки поздрав „За дом спремни“; објављује се прилог о команданту чувене по злу Црне легије Јури Францетићу који се представља као херој и легендарни борац који је избио на Дрину; усташки логор за српску дјецу Јастребарско проглашава се Домом за ратну сирочад, промовишу се ревизионистиче књиге и филмови у којима се Јасеновац представља као радни логор  а заједничка југословенска држава српским терором у Хрватској; спортски коментатори приликом преноса фудбалских утакмица не осуђују масовна узвикивања усташког поздрава „За дом спремни“  од стране хрватских навијача.

У Београду  20. јул 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                  Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар