Линта и Марковић у амбасади Србије у Скопљу разговарали са Биљаном Тодоровић Георгијевска и Милутином Станчићем

У присуству амбасадорке Србије у Македонији Душанке Дивјак Томић и њених сарадника, народни посланици Миодраг Линта и Александар Марковић разговарали су са Биљаном Тодоровић Георгиевском, дугогодишњом новинарком у српским редакцијама и Милутином Станчићем, дипломираним професором јужнославенских књижевности, предсједником Културно-информативног центра Срба у Македонији Спона, који од 2006. године дјелује у Скопљу. Милутин Станчић је директор Управе за развој и унапређење образовања на језицима припадника заједница Министарства за образовање и науку Владе Републике Македоније.

 

Редакција сведена на три новинара


Биљана Тодоровић је у свом излагању рекла да је до 2010. године била уредник телевизијске емисије Видик која постоји 25 година. Истакла је да постоји српска редакција на државној телевизији оформљена прије 25 година и тада је радило 12 новинара, мада ни тада није све било идеално.

– Постоји ту кривице и код нас новинара, али и српских политичара који нас нису подржали. Умјесто да се развијамо, ми смо полако нестајали. Сада су у редакцији остала само три новинара, иду три емисије по пола часа у дневном термину од 15 часова и једна од сат времена недјељом, тако да ријетко ко од Срба то може да види – каже Тодоровићева.

Она сматра да би политичким утицајем, прије свега Срба у Собрању Македоније, али и матице, могла да се оформи редакција од десетак људи, да добију нови и гледанији термин, јер ће се ускоро основати Канал 4 државне телевизије на коме ће ићи емисије свих националних заједница. Турска заједница већ има програм који иде 2,5 сата дневно, а остале заједнице су на нивоу српске.

Милутин Станчић из Споне говорио је о проблемима са којима се сусреће културно-информативни центар Срба на чијем је челу и затражио да сви представници Срба у Македонији учествују у реализацији културних и информативних програма, а да то не буду само појединци. Осим о култури и информисању, на састанку је било ријечи и о изградњи Српског културног центра и „Српске куће” у Скопљу у којима би биле смјештене све српске институције, као и похађању наставе на српском језику у Македонији.

Жељко Ђекић

Нема коментара

Напишите коментар