Линта у Скупштини Србије примио делегацију Удружења резервних војних старјешина и ветерана Српске Крајине

Дискриминаторски однос хрватског правосуђа према Србима


У Скупштини Србије 29. јануара предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта и члан Одбора Александар Марковић примили су трочлану делегацију Удружења резервних војних старјешина и ветерана Српске Крајине у Србији, предсједника удружења Косту Новаковића, секретара удружења Ђорђа Пражића и адвоката Рајка Николића како би изнијели проблем који мучи све припаднике ЈНА, све припаднике војске и полиције РСК – 21.255 процеса против Срба, колико је било до сада, у тим процесима оптужени Срби су препуштени сами себи. Држава до сада није имала слуха да понуди правну помоћ, финансијска средства, или да се држи принципа реципроцитета и покрене оптужбе против хрватских учесника сукоба.

Коста Новаковић: Политички мотивисани судски процеси


Први се за ријеч јавио др Коста Новаковић.

– Након анализе бројних судских поступака вођених у Хрватској дошли смо до закључка да Република Хрватска води политички мотивисане, углавном незаконите судске процесе прије свега да би оправдала противуставну и противправну оружану сецесију Хрватске из Југославије, истовремено на овај начин негира и одговорност за грађански рат – рекао је др Коста Новаковић и скренуо пажњу на чињеницу да се у највећем броју оптужених лица измишљају функције, додају се чинови да би њихова наводна одговорност била још већа. За њих нису битни аргументи, битно је да постоје пресуде.

Пред судовима у Србији до сада је вођено само неколико процеса против држављана Хрватске углавном Хрвата који су бројним политичким интервенцијама из Хрватске поред доказане кривице пуштени из притвора и враћени у Хрватску, све у знаку добре воље.

– У затвору у Републици Србији више и нема лица из Републике Хрватске осуђених за ратни злочин, нити се воде судски поступци – рекао је др Коста Новаковић и додао како постоје јасни показатељи о злочинаима над Србима.

 

Захтјеви за ратну одштету


Коста Новаковић је нагласио једно важно питање. Поред оптужница у новије вријеме постоје захтјеви и за материјалну штету.

– То смо и видјели сада на суђењу генералу Бориславу Ђукићу који је осуђен на 9 година за наводно рушење бране, која је оштећена, а не срушена. Предсједник судског Жупанијског вијећа у Сплиту је доставио документ, који није овјерен, гдје се тражи – 17 милиона евра одштете – рекао је Коста Новаковић.Због неаргументованих оптужби, јавних и тајних листа Србима су угрожена елементарна права. Људи не могу да путују, не могу да раде, никада се не зна на којој ће бити тајној или јавној оптужници.

Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије често својим услугама које пружа Хрватском тужилаштву врши неку врсту легализације хрватских захтјева.

 

ЂОРЂЕ ПРАЖИЋ: Недоступност докумената за судске процесе


Ђорђе Пражић је нагласио да су хрватски историјски фалсификати ушли у све поре њиховог живота.

– Ми Срби из Хрватске смо крунски свједоци хрватског геноцида 1941. и 1945, етничког чишћења 1991. и 1995. године, а крунски свједоци никада нису пожељни, постоји тежња да се неутралишу – рекао је Ђорђе Пражић.

Што се тиче нарушених српскохрватских односа, Ђорђе Пражић је рекао да не види разлог зашто би Срби требали више труда да улажу.

– Опростили смо им геноцид из Другог свјетског рата, напустили своја огњишта, нисмо пописали ни сахранили све своје жртве, а хрватску страну би вјероватно једино задовољило наше признање агресије, заборављање на жртве и плаћање ратне одштете што је у ствари њихов крајњи циљ – рекао је Ђорђе Пражић.

Пражић је Одбору предочио један озбиљан проблем, а то је недоступност докумената потребних у судским процесима.

– У Београду у Војном архиву налазе се и документа Војно поморске области и осталих морнаричких јединица који је због административног пропуста и даље недоступан за истраживање и остале заинтерсеоване. Стварно је срамота да на Жаркову стоји архива до које нико не може да дође – рекао је Пражић.

 

РАЈКО НИКОЛИЋ: Хрватска држава има потпуну контролу над правосуђем


Aдвокат Рајко Николић је рекао да је сада најважније да се на адекватан начин омогући правна заштита тим људима. Или да се направи реципроцитет и да се подносе кривичне пријаве пред надлежним органима, има довољно материјала са којим се може покренути поступци против цивилних и војних ауторитета у Хрватској.

– Хрвати без икакве аргументације узимају себи за право да сваког ко је уопште био припадник Војске или Полиције РСК или је био припадник ЈНА осуде. Поред кривичних поступака и у грађанским поступцима се дешавају велики проблеми. Имам осјећај да Хрватска држава има потпуну контролу над својим правосуђем, а ми немамо – рекао је Рајко Николић и додао да поред великог финансијског проблема свих 28 Срба који се тренутно налазе у хрватским затворима имају проблем и са свједоцима.

– Сви свједоци који се појављују у овим поступцима најчешће се налазе на територији Србије, након појављивања тих свједока против њих се покрећу нови поступци. Ти поступци немају никакве везе са чињеничним стањем, врши се дескридитација свједока.

Према хрватским ставовима произилази да на територији Србије сви они који су били војници ЈНА или учесниници ратних дејстава, сви су ратни злочинци, а онда је држава Србија уточиште ратних злочинаца.

Адвокат Николић је видно разочаран покушао да објасни присутнима до које мјере иде дискриминација у хрватским судовима. О тој дискриминацији српска јавност готово да ништа не зна.

– Дођете у ситуацију да онај ко диктира, а то је често предсједник судског вијећа искључиво диктира у записник оно што ви нисте рекли, свака примједба која уђе у записник не верифицира се. Проблем хрватског правосуђа, што нема тонско снимање иако има материјалне претпоставке за тонско снимање као што ми радимо, се дефинитвно неће уклонити у овим поступцима јер сваки судија који суди неће да издиктира оно што би ишло у корист оптуженог. То је нешто што је страшно – видно разочаран рекао је Рајко Николић и додао како се против Срба тренутно води 3.600 поступака.

 

МИОДРАГ ЛИНТА: Треба да се води политика реципроцитета према Хрватској


Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону је рекао да су се дотакли кључног питања које мучи све припаднике ЈНА и све припаднике војске и полиције РСК.

– Ово што ви говорите и што ми знамо је намјера хрватске државе да се Србија, ЈНА и крајишки Срби оптуже као агресори, а докази ће бити хиљаде пресуда наших људи који живе у Србији и онда ће се Србија у међународним круговима квалификовати као уточиште ратних злочинаца – рекао је Миодраг Линта и додао да је крајњи тренутак да држава преузме конкретне мјере и активности, да заштити свој народ и саму себе од овакве политике.

Линта је користио сваку прилику да говори о овом проблему. Са својим сарадницима је разговарао са бившим тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем, са садашњим тужиоцем за ратне злочине Снежаном Станојковић и са министарком правде Нелом Кубуровић.

– На свим тим састанцима сам инсистирао да наши надлежни органи прије свега воде политику реципроцитета према Хрватској и да је то једини начин да адекватно одговоримо Хрватској која води непријатељску политику према Србији – рекао је Миодраг Линта и додао да према непријатељском дјеловању морамо дефинисати конкретне мјере и активности да заштитимо свој народ и државне и националне интересе.Делегација и сам предсједник Одбора Миодраг Линта су се сложили да свако ко је чинио ратни злочин, ко је извршио убиство заробљеника или цивила треба да буде кажљен, али је неприхватљиво да 23 године послије рата и даље сваки припадик војске и полиције РСК или припадник ЈНА стрепи ако пређе границу да ће бити ухапшен.

– Мислим да људе боли осјећај да су препуштени сами себи и да нико иза њих не стоји, испада да су Крајишки Срби водили приватан рат сами за себе – рекао је Миодраг Линта.

 

Конкретне мјере и активности


Линта је предложио конкретне мјере и активности:

– Недостаје Канцеларија при министарству правде у којој би били ангажовани стручњаци, адвокати који би давали савјете нашим људима који су осумњичени и оптужени за ратне злочине. Такође, потребно је обезбедити средстава на државном нивоу да се помогне нашим људима приликом одбране као што је Хрватска обезбједила своје припаднике. И да коначно наше Тужилаштво за ратне злочине покрене кривичне поступке против припадника хрватских паравојних, хрватских војних и полицијских снага и Армије БИХ који су починили ратне злочине против Срба.

Договорено је да се у наредном периоду закаже сједнице Одобра гдје би се размотрио овај проблем.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар