АКТУЕЛНО:

Линта: Антицивилизацијска промоција књиге о Јасеновцу на мјесту клања Срба у Глини

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да се у петак увече на мјесту клања Срба у Глини десила антицивилизацијска промоција књиге о Јасеновцу чији су аутори проусташки историчари. Циљ књиге јесте промоција најбезочније лажи и измишљотине да је највећа фабрика смрти на Балкану Јасеновац био радни и сабирни логор у којем су била појединачна и ријетка убијања и мјесто гдје су се изводиле позоришне представе.

Наведену срамотну и србомрзачку тезу промовишу радикални ревизионисти који су  окупљени у Друштву за истраживање троструког логора Јасеновац. За њих Јасеновац у вријеме НДХ није био логор смрти већ мјесто где су спасавани Срби а  масовне злочине су починили партизани послије завршетка Другог свјетског рата. Добро је познато да се ради о историчарима који заступају проусташку и пронацистичку тезу да је НДХ била права држава хрватског народа а усташе патриоте и борци за хрватску слободу и независност.

Линта истиче скандалозну чињеницу да је промоција наведене књиге одржана у Хрватском дому у Глини односно на оном истом мјесту на коме се налазила Православна црква Рођења Пресвете Богородице у којој су усташе крајем јула и почетком августа 1941. године извршиле масовну и свирепу ликвидацију српских цивила. Ради се најдубљем вријеђању српских жртава, њихових породица и српског народа и отвореном подстицању на мржњу и насиље према преосталим Србима у Глини и Хрватској како то дефинише Кривични закон Хрватске. Међутим, Хрватска је шовинистичка и профашистичка држава која свакодневно крши начело владавине права и не спроводи властите законе у пракси када се тиче Срба.

Линта подсјећа да је Српска православна црква у Глини срушена убрзо након монструозног злочина. Комунистичка власт је послије рата спречила обнову православне цркве у складу са политиком лажног братства и јединства. На њеном мјесту је 1969. изграђен Спомен-дом,  подигнуто умјетничко обиљежје и спомен плоче са списком 1567 побијених српских цивила у прољеће и љето 1941. године. Након злочиначке акције “Олуја” умјетничко обиљежје је демолирано, спомен плоче се уклоњене а Спомен дом је одлуком локалних власти септембра 1995. године преименован у Хрватски дом. Хрватска власт 26 година одбија да врати име Спомен дома и поново постави Спомен плочу са именима српских жртава.

У Београду  18. јул 2021. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар