Линта: Хрватска војна операција „Бљесак“ завршни чин етничког чишћења Срба из западне Славоније

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да je војна операција „Бљесак“ била завршни чин етничког чишћења Срба из западне Слaвоније.

Често се заборавља да је током јесени 1991. године са већег подручја западне Славоније протјерано више од 70.000 Срба као дио великохрватског државног пројекта на чијем је челу био Фрањо Туђман. До краја децембра 1991. године у западној Славонији је опљачкано, минирано и спаљено више од 200 села, у којима су Срби били у релативној или апсолутној већини. У том периоду, уништено је преко 5.000 кућа привредних, јавних и вjерских, као и комунална инфраструктура. Oтворена су и два злогласна логора, у Марином Селу и Пакрачкој Пољани, у којима су Срби свирепо мучени a затим су вршене ликвидације. Такође, током и послије војне операције „Бљесак“ хрватска војска и полиција је починила бројне злочине на српским цивилима и заробљеницима за које нико није кажњен.

за пријаву права

Линта истиче да је некажњавање починилаца бројних злочина над Србима у западној Слаовнији и у читавој Хрватској јасан доказ да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и да је под сталним притиском извршне власти и јавности. Хрватско правосуђе има за циљ да оправда лажни мит о Домовинском рату ко коме су Србија, крајишки Срби и ЈНА били агресори и злочиначка страна а Хрватска жртва која је тобоже водила ослободилачки, одбрамбен и праведан рат. Линта позива Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истрагу и подигне оптужнице против oдговорних лица за злочине над српским цивилима и заробљеницима у војној операцији „Бљесак“.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар