Линта у Грахову: Гаврило Принцип је борац за слободу српског народа

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује поводом обиљежавања сто година од смрти Гаврила Принципа да је Гаврило Принцип био борац за слободу свог народа и противник аустроугарске окупаторске власти која је водила непријатељску политику према Србима.

Важно је нагласити да је Сарајевски атентат 1914. године када је Гаврило Принцип убио аустријског престолонасљедника никако не може назвати терористичким чином јер је у то вријеме атентат био легитиман и уобичајен начин борбе угњетених народа против окупатора. Такође, српски непријатељи настоје да за кривца за Први светски рат означе Србију и Гаврила Принципа. Бројни докази јасно свједоче да Гаврило Принцип и Србија нису изазвали Први свјетски рат који се спремао годинама раније и он био избио независно од атентата у Сарајеву.

Такође, српски непријатељи настоје по истој матрици да Србију и српски народ означе као кривца за ратне сукобе 90-година прошлог вијека на простору бивше Југославије. Србија и српски народ треба да се политичким, дипломатским и медијским путем боре против лажних теза да су кривци за изазивање Првог светског рата, као и ратних сукоба крајем 20 вијека у бившој Југославији. Србија никад није правила проблеме у 20 вијеку већ је била приморана да брани себе и свој народ.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар