Линта: Концерти пјевача Томпсона један од доказа проусташког карактера хрватске власти

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјењује да најновији наступ пјевача Марка Перковића Томпсона на концерту у Скрадину јесте још један у низу доказа проусташког карактера хрватске власти. Усташа Томпсон је и овог пута отпјевао пјесму „Бојна Чавоглаве“ а сви присутни сљедбеници усташког покрета су узвикивали „За дом спремни“ уз истовремено подизање десне руке. И овај концерт Томпсона, као и све претходне, финансирала је хрватска власт и тиме послала јасну поруку да у суштини подржава јавну употребу усташког поздрава.

Линта истиче да Колинда Грабар Китаровић и Влада Хрватске нису јавно осудили ни отворено величање усташтва на недавном фудбалском турниру у Новиграду код Задра. Поред игралишта је стајао велики транспарент на коме је, између осталог, био исписан крупним словима „За дом спремни“. Јасно је да организаторима и учеснциима турнира, као ни бројној публици није сметао наведени транспарент са усташким поздравом. Такође, полиција није сматрала за потребно да се уклони транспарент нацифашистичког садржаја.

Линта наглашава да Грабар Китаровић и Влада Хрватске  нису јавно осудили постављање усташке заставе на православну цркву у српском селу Отишић које се налази између Сиња и Врлике. Својом ћутњом су послали злокобну поруку да за и оно мало Срба у Отишићу и шире у Хрватској нема мирног живота.

Линта подсјећа Грабар Китровић и Влада Хрватске нису јавно осудили графит који се налази на свега 70 метара од Српске православне цркве у Вуковару и који је исписан 4.августа тј. на дан када је 1995. године почела злочиначка акција „Олуја“ . На графиту пише „Нека живи Динамо и мајка Хрватска“ а поред је велика усташка шаховница са првим бијелим пољем.  Наведени графит и даље стоји и шаље поруку мржње преосталим Србима у Вуковару а полиција сматра да је јавно постојање усташког грба у складу са законом.

Према Линти, горе наведене чињенице и многе друге јасно показују да је за хрватску власт   геноцидна НДХ  била права држава хрватског народа а усташки зликовци и бандити хероји и борци за слободу хрватског народа.  Андреј Пленковић и његова Влада с једне и Колинда Грабар Китаровић с друге стране су, за разлику од Томпсона и многих других Хрвата који отворено величају усташтво, прави лицемјери јер декларативно у јавности причају да је Хрватска тобоже заснована на ЗАВНОХ-у и антифашизму и да то пише у Уставу а у пракси воде проусташку политику.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар