за пријаву права

Линта: Колинда Грабар Китаровић изговорила низ глупости и лажи

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, оцјењује да је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић изговорила низ глупости и лажи тј. да се Србија није суочила са властитом историјом, да није признала тзв. великосрпску агресију, злочине и геноцид, да скрива податке о несталим хрватским ветеранима и цивилима и да је рехабилитовала четништво. Линта наглашава да се Хрватска није суочила са својом усташком, геноцидном и злочиначком прошлошћу и да скоро три деценије активно ради на рехабилитацији НДХ и усташтва. Темељ Хрватске у пракси и реалном животу није ЗАВНОХ и антифашизам већ НДХ и усташтво.

Према Линти Колинда Грабар Китаровић веома досљедно понавља проусташку тезу о великосрпској агресији која је званично потврђена у проусташкој Декларацији о Домовинском рату. У тој срамној Декларацији, коју је Хрватски сабор усвојио 2000. године, стоји да су Србија, крајишки Срби и ЈНА тобоже извршили агресију на Хрватску. Права истина јесте да је проусташки режим Фрање Туђмана извршио агресију на Југослацију, ЈНА и крајишке Србе.

Линта истиче да Србија не скрива податке о несталим хрватским ветеранима и цивилима али зато у Хрватској постоји преко 30 познатих гробних мјеста гдје се налазе посмртни остаци Срба и велики број ексхумираних посмртних остатака који се годинама не идентификују. То јасно показује да у Хрватској нема политчке воље се се ријеши питање несталих и да се то хуманитартно питање политизује у дневно-политчке сврхе.

Линта наглашава да је српски народ имао два антифашистичка покрета тј. партизански и четнички. Комаданнт Равногорског покрета Дража Михајловић био је министар војни у избјегличкој Влади чије је сједиште било у Лондону док је масовни убојица и поглавник геноцидне НДХ био највјернији савезник Адолфа Хитлера и нацистичке Њемачке са сједиштем у Берлину. Апслутно је неприхватљиво заступати лажну и злонамјерну тезу да је Равногорски покрет био фашистички и стављати га у исту раван са геноцидним и нацифашистичким усташким режимом.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар