Линта: У Загребу, Сарајеву и Приштини нема политичке воље да се ријеши питање несталих лица

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, поводом Међународног дана несталих лица, оцјењује да код власти у Загребу, Сарајеву и Приштини нема стварне политичке воље да се ријеши питање 10.167 лица који се воде као нестали на простору бивше Југославије. Од тог броја више од 3.800 су српске жртве или више од једне трећене свих несталих лица. Главни разлог јесте чињеница да би ексхумацијом и идентификацијом свих  несталих лица пала у воду врхунска и безочна лаж о Србима као агресорима и злочинцима с једне стране и Хрватима, Бошњацима и Албанцима као ослободиоцима и жртвама с друге стране. Наведену врхунску и безочну лаж близу три деценије понављају власти у Загребу, Сарајеву и Приштини и западни центри моћи. Због тога се прешућују, умањују и негирају српске жртве, а величају и преувеличавају хрватске, бошњачке и албанске жртве. Због тога се не не кажњавају наредбодавци и извршиоци бројних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима већ се славе као хероји. Због тога се хапсе, процесуирају и осуђују Срби и то најчешће без материјалних и конкретних доказа и чињеница.

Линта позива Европску унију, САД, Велику Британију, Њемачку и друге међународне организације и државе да прекину са политиком двоструких стандарда према простору бивше Југославије. Наведена политика  одржава и јача шовистичке и ратне политике у Загребу, Сарајеву и Приштини и производи сталну нестабилност. Само политика која која полази од поштовања међународног права, Дејтонског споразума, Резолуције 1244, суштинског поштовања свих жртава и кажњавања свих злочинаца  без обзира на националну и вјерску припадност може временом довести до трајног мира и стабилности и сарадње. Ако западни центри моћи наставе да воде политику двоструких стандарда питање несталих лица, као најважније, хумнанитарно и цивилизацијско питање, неће бити ријешено у наредних 70 година.

Линта је данас присуствовао у Скупштини Града Београда обиљежавању Међународног дана несталих лица – 30. август – у организацији Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије. Након тога присутни су  кренули у шетњу до Ташмајданског парка гдје су положили вијенце и цвијеће на Спомен плочу страдалим Србима.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар